Tube-Architecten ontwerpen nieuw onderkomen Tegels Provijn

In opdracht van Tegels Provijn ontwierpen Tube-Architecten een nieuw onderkomen voor deze onderneming in Nevele. Het te realiseren programma van 2125m² oppervlakte omvatte een showroom voor de tegels, kantoren en vergaderruimte met sanitair, een inkomhal, bouwmarkt, opslagruimte, een conciërgewoning met buitenterrassen en buiten een showroom met waterpartijen. De intentie bestond erin een expressief gebouw te ontwerpen dat uitstraling geeft aan het verkoopsproduct, de tegel.
In opdracht van Tegels Provijn ontwierpen Tube-Architecten een nieuw onderkomen voor deze onderneming in Nevele. Het te realiseren programma van 2125m² oppervlakte omvatte een showroom voor de tegels, kantoren en vergaderruimte met sanitair, een inkomhal, bouwmarkt, opslagruimte, een conciërgewoning met buitenterrassen en buiten een showroom met waterpartijen.Een open inkomhal verbindt de westzijde met de oostzijde van het gebouw. De opvallende inkomhal is afgewerkt met 9000 tegels in 14 verschillende kleuren. De 9.000 tegels zijn bewust patroonloos ontworpen met een eenvoudig digitaal rekenblad. Het geheel refereert naar een groot kunstproject van Gerhard Richter getiteld ‘4900 colours’.
De gevels rondom zijn opgebouwd uit een dambordpatroon van betonpanelen afgewisseld met transparante panelen. De kanaalplaten in de gevel bestaan uit polycarbonaat. Hierdoor valt er veel en diffuus licht in de showroom en de opslagruimte. Dit moet de functionaliteit bevorderen op het vlak van kleurechtheid en energieverbruik. Daarnaast werd aandacht besteed aan de beperking van energieverbruik door een studie uit te voeren naar geschikte types lampen, de posities van de lampen en automatische schakelaars met lichtsensor.

De intentie was een expressief gebouw te ontwerpen dat uitstraling geeft aan het verkoopsproduct, de tegel. Dit gebeurt zowel binnen als buiten. Een aloud motief, het dambordpatroon, zorgt voor de scheiding tussen beide. De uitdaging bestond er evenwel in om een commercieel gebouw te realiseren dat enerzijds voldoende specifiek is, waarbij de tegel als product in de expressie van het gebouw vervat zit, en anderzijds ook een ander gebruik in de toekomst toelaat.

De bouwwerken werden afgerond in juni 2011.Deel dit artikel:
Onze partners