U-steen van De Saegher koppelt traditionele metselwijze aan verlijmd uitzicht

De Saegher CRH Clay Solutions biedt zijn meeste handvormstenen en zijn wasserstrich-stenen nu ook aan als U-steen. Dit gloednieuw formaat, een eigen uitvinding van De Saegher koppelt de traditionele verwerkingsmethode met gewone metselmortel aan het uitzicht van een verlijmde gevel.

De Saegher CRH Clay Solutions biedt zijn meeste handvormstenen en zijn wasserstrich-stenen nu ook aan als U-steen. Dit gloednieuw formaat, een eigen uitvinding van De Saegher koppelt de traditionele verwerkingsmethode met gewone metselmortel aan het uitzicht van een verlijmde gevel.De populariteit van gelijmd metselwerk blijft sterk stijgen. Vanuit esthetisch oogpunt zijn er steeds meer architecten en bouwheren die voor dit type metselwerk kiezen. Doordat de voegen veel dunner zijn dan bij traditioneel metselwerk, krijg je een veel strakker en egaler muurvlak.

 

Verlijmen vergt vakmanschap

Ondanks de duidelijke kwalitatieve argumenten voor verlijmd metselwerk, blijven veel aannemers de voorkeur geven aan de traditionele mortel. Verlijmen vergt ook aangepast materiaal en het nodige vakmanschap. Daarom kan je het verlijmen niet aan eender welke aannemer overlaten.


 

Om daar een mouw aan te passen, hebben sommige fabrikanten nieuwe formaten bedacht die het mogelijk maken om de stenen op traditionele wijze te verwerken met het uitzicht van gelijmd metselwerk.

Dat vormt ook de essentie van de U-steen van De Saegher CRH Clay Solutions die bovendien als voordeel heeft dat de muur stabieler is, dat er geen mortelresten in de spouw kunnen terechtkomen en dat er normale gevelwapeningen (vb. Murfor) gebruikt kunnen worden.

Doorlopende platte frog

De U-steen heeft zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een smalle rand van 10 tot 15 mm. Aan de koppen (de zijkanten) is er geen rand waardoor je een doorlopende platte frog (inham) krijgt die afgeschermd wordt door de opranden aan de voor- en achterzijde. In de frog kan op traditionele wijze de metselmortel uitgesmeerd worden. De mortellaag heeft een dikte van ongeveer 1 cm maar door de dieperliggende frog krijg je een zichtbare voegdikte van 3 tot 5 mm.


    


De belangrijkste troef van de U-steen is dat er minder mortelbramen in de spouw terecht komen dankzij de verhoogde achterrand. Ook qua stabiliteit scoort de U-steen bijzonder goed dankzij de verhoogde opkant en de goede verbinding tussen de open kopse voegen. Extra wapening van het gevelmetselwerk met bijvoorbeeld Murfor, vormt geen enkel probleem voor deze U-steen. 

 

Voor de verwerking van de U-steen is het belangrijk dat de aannemer gebruik maakt van extra dunne spouwankers die vlot te verkrijgen zijn in de handel.

Eigen uitvinding
De eerste U-stenen zijn inmiddels in productie. In het voorjaar van 2010 verwacht De Saegher CRH Clay Solutions de eerste werven op te starten met dit veelbelovend formaat. Het is een eigen uitvinding van stichter en medezaakvoerder Jos De Saegher. De Saegher CRH Clay Solutions was destijds één van de eersten om uit te pakken met verlijmde gevelstenen. Ook de intussen veel gebruikte handvormmodule 90 en het formaat 29 – 9 – 5 werden bedacht door De Saegher. Vorig jaar lanceerde De Saegher met de Click Brick ook nog de allereerste volledig recycleerbare gevelsteen die volledig droog, zonder mortel geplaatst kan worden. Deze techniek werd onder meer met succes toegepast in de nieuwe bibliotheek van Noorderwijk bij Herentals.


 

Deel dit artikel:
Onze partners