Uitbreiding gevangenis Wortel opgeleverd

Sinds oktober 2012 is de uitbreiding en renovatie van de gevangenis van Wortel een feit. Haar capaciteit werd verdubbeld, 300 gedetineerden kunnen er worden gestationeerd. Ook de binnenkoer, de bezoekersruimte en de 1 km lange buitenperimeter werden onder handen genomen. Deze werken kaderen in het Masterplan van Justitie dat niet pleit alleen voor nieuwe gevangenissen, maar ook voor de renovatie en uitbreiding van bestaande instellingen. In Wortel moest ook rekening worden gehouden dat de site een beschermd landschap werd in 1999.
Sinds oktober 2012 is de uitbreiding en renovatie van de gevangenis van Wortel een feit. Haar capaciteit werd verdubbeld, 300 gedetineerden kunnen er worden gestationeerd. Ook de binnenkoer, de bezoekersruimte en de 1 km lange buitenperimeter werden onder handen genomen.


Uitbreiding

Deze werken kaderen in het Masterplan van Justitie dat niet pleit alleen voor nieuwe gevangenissen, maar ook voor de renovatie en uitbreiding van bestaande instellingen. In Wortel moest ook rekening worden gehouden dat de site een beschermd landschap werd in 1999.




Meest spectaculair is het L-vormig volume in rode baksteen. Het staat in volledige harmonie met de oude vleugel, waar het tevens op aansluit en zo een binnenkoer creëert waar de gedetineerden kunnen sporten en wandelen.




De gelijkvloerse verdieping bevat zowel een administratieve zone als een cellulair gedeelte. Er zijn gesprekslokalen waar gedetineerden hun advocaat kunnen consulteren, een vergaderzaal en de centrale observatieruimte (het zenuwcentrum van de nieuwe vleugel). De verdieping volgt dezelfde cellulaire verdeling als het gelijkvloers en bevat zijn eigen centrale observatieruimte.




Wandelingen

Tussen de nieuwe vleugel en de buitenperimeter zijn twee nieuwe grote wandelingen aangelegd. Als anti-helicopterbeveiliging werden 12 volwassen platanen geplant. De twee buitenwandelingen zijn 40 meter breed op 70 meter lengte.




Duurzaamheid

De nieuwe vleugel is op energievlak duurzaam, heeft een hoge isolatiewaarde en laag energiepeil: K-waarde: 25 en E < 60.  Er is vloerverwarming, iedere cel beschikt over zijn eigen sanitair met douchecel en de zonnepanelen op het dak voorzien in de productie van warm water. De vleugel beschikt over een performant hvac-systeem met mechanische ventilatie met warmterecuperatie en condensatieketel.






Technische fiche 
Eigenaar: Belgische Staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie – DG Penitentiaire inrichtingen 

Ontwerp - studies bouw-renovatie en gespecialiseerde technieken: Regie der Gebouwen

Coördinatie veiligheid-gezondheid: SGS uit Antwerpen
Nieuwe cellenvleugel: MBG (Antwerpen)
Aanleg sport  - en wandelkoeren: Algemene Aannemingen DCA (uit Beerse)

Sterkstroom: Fabricom (Aartselaar)

Zwakstroom: Telebreva (Halen)

Uitbreiding bezoekzaal: Algemene Aannemingen DCA (Beerse)

Sterkstroom: Fabricom (Aartselaar)

Zwakstroom: Telebreva (Halen)
HVAC: Plees (Ham)
Beveiliging perimeter sterkstroom: Fabricom (Aartselaar)

Zwakstroom: Telebreva (Halen)

Oppervlakte nieuwe cellenvleugel:  ca 3.000 m²
Oppervlakte site: 46,3 ha
Duur van de werken: augustus 2010 – oktober 2012
Kostprijs cellenvleugel:  € 6.513.000,-
Kostprijs wandelingen: € 2.590.000,-
Kostprijs uitbreiding bezoekzaal: € 611.000, -
Kostprijs perimeterbeveiliging: € 456.000, -


Deel dit artikel:

Onze partners