Uitbreiding sporthal campus Schoonmeersen: symbiose nieuwbouw en renovatie

In opdracht van Hogeschool Gent ontwikkelde het ontwerpteam Lens°Ass architecten en het Sloveense Sadar + Vuga de uitbreiding van de sporthal campus Schoonmeersen. Het project bestaat uit twee onderdelen: de bouw van een nieuwe sporthal en de renovatie van het bestaande noordelijke entreegebouw. De bouwwerken zullen aanvangen in 2014 en het einde is gepland voor 2015.
In opdracht van Hogeschool Gent ontwikkelde het ontwerpteam Lens°Ass architecten en het Sloveense Sadar + Vuga de uitbreiding van de sporthal campus Schoonmeersen. Het project bestaat uit twee onderdelen: de bouw van een nieuwe sporthal en de renovatie van het bestaande noordelijke entreegebouw. De bouwwerken zullen aanvangen in 2014 en het einde is gepland voor 2015.




Het bestaande noordelijke entreegebouw wordt volledig geïntegreerd in het nieuwe gebouw en wordt aangepast als functionele strook waarin de nieuwe functies van cafetaria, fitnessruimte, spinning-ruimte, eerste hulp, opslag etc. ondergebracht worden. De ruimte wordt als het ware een bemiddelaar tussen de nieuwe en bestaande sporthal. Het ontwerpteam wil van het sportcomplex een nieuw herkenningspunt maken dat zal dienen als het entreegebouw van de campus.
    



Het monolieten volume, dat gekenmerkt is door zijn eenvoud, compactheid en structuurloosheid, wordt aan drie zijden van het speelveld opgetild. De glazen gevel onder het overhellende volume onthult de binnensportactiviteiten aan de voorbijgangers. Het semireflecterende concave/convexe geveloppervlak weerspiegelt de directe omgeving op het gebouw, wat een dynamisch beeld oplevert. Deze weerspiegelingen, met daarbij het zicht op de interne sportevenementen, creëren een steeds weer veranderende verschijning van het gebouw.




De sportzaal is in wezen een klimaattechnisch inert gebouw : een groot volume, perfect geïsoleerd en met weinig externe en interne warmtebronnen. Het comfort wordt op peil gehouden met eenvoudige luchtverhitters en een luchtgroep met warmterecuperatie en debietregeling. Het buitenschrijnwerk rond de sportzaal wordt in helling geplaatst om geluid te weerkaatsen naar het akoestisch absorberend plafond en zo het lawaai op het sportveld te beperken.




We maken maximaal gebruik van de bestaande energievoorzieningen: de voorzieningen van het hoofdgebouw, oorspronkelijk gepland voor de aanleg van een zwembad, zijn geschikt voor de gehele energievraag van de nieuwe sportzaal. Voorts wordt regenwater hergebruikt in de sanitaire ruimtes van de bestaande sporthal, en vindt er buffering en infiltratie van de oppervlakte op het eigen terrein en in de grachten plaats.

    

Deel dit artikel:

Onze partners