Umicore Hoboken van Conix Architects wint Archizinc Trophee

Onlangs mocht Conix Architects in het kader van de internationale tweejaarlijkse Archizinc Trophee de speciale prijs voor Technical Performance in ontvangst nemen in de Parijse Eiffeltoren voor het facelift-project van Umicore in Hoboken dat ook vanuit de lucht bijzonder spectaculair oogt.

Onlangs mocht Conix Architects in het kader van de internationale tweejaarlijkse Archizinc Trophee de speciale prijs voor Technical Performance in ontvangst nemen in de Parijse Eiffeltoren voor het facelift-project van Umicore in Hoboken dat ook vanuit de lucht bijzonder spectaculair oogt.  

Tweejaarlijks organiseert VM Zinc, onderdeel van de Building Unit van de Umicore-groep, de Archizinc Trophee. Deze 4e editie van de prijs werd gelanceerd in september 2009. Architecturale creaties die zich onderscheiden door hun materiaalgebruik, esthetiek, functionaliteit en respect voor de omgeving komen in aanmerking voor de prijs. Deze worden uitgereikt binnen 4 categorieën:
Individuele woning, Collectieve woning, Openbare gebouwen en Commerciële gebouwen. Naast de prijs van de jury worden er ook 4 speciale prijzen uitgereikt waaronder ook ‘Technical Performance’ die dus naar Conix Architects ging.
 Voor deze 4e editie werden 241 projecten van 25 landen ingestuurd. De jury, samengesteld uit 13 externe professionals en architecten uit de hele wereld, selecteerde 12 projecten in verschillende categorieën.

Vloeiende zinkbanen

De gevelbekleding en het dak van het nieuwe kantoorgebouw werden compleet bekleed met zink. Het nieuwe gebouw is als het ware uitgevoerd als een geglooide zinken plaat. De vloeiende zinkbanen in Quartz-Zinc zijn zodanig aangebracht dat ze van de straatkant 1 doorlopend geheel lijken. Het volume is een integrerende constructie, bestaande uit drie enorme met zink beklede volumes die losjes gestapeld zijn en enigszins verdraaid t.o.v. elkaar.De overige gebouwen in de omgeving werden opgefrist door een strakkere gevelbekleding met horizontale banen in een contrasterende kleur, Anthra-Zinc.

Met Umicore als opdrachtgever lag zink als gevel- en dakbekleding uiteraard voor de hand. Maar ook door de specifieke vormgeving van het nieuwe kantoorgebouw werd al in de conceptfase aan zink gedacht. Zink is een soepel materiaal dat zich perfect leent tot profileren en plooien en perfect toelaat de klemtoon te leggen op alle soorten uitvoeringsdetails. Het is volkomen waterdicht en omsluit, net als een huid, op een harmonieuze manier de vormen en structuren van de constructie.

In oktober 2010 wordt er een speciale editie uitgegeven van ‘Focus on Zinc’ met de winnende projecten. ‘Focus on zinc’ is een architectuurmagazine uitgegeven door VMZinc waarin de recentste internationale projecten worden voorgesteld.


 
Ook luchtfoto’s nodig?

Al deze en ook de andere luchtfoto’s op de site kan www.vlaanderenvanuitdelucht.be u leveren in hoge resolutie. Na bestelling kan u deze foto’s onbeperkt in tijd gebruiken voor eigen doeleinden. Per foto betaalt u € 120 (excl. btw).  www.vlaanderenvanuitdelucht.be kan voor u ook nieuwe locaties fotograferen vanuit de lucht. In augustus staan er nog enkele vluchten gepland zodat we deze foto’s relatief snel kunnen leveren. De tarieven hiervoor vindt u hier. 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners