Van Duysen ontwerpt moderne jeugdherberg in centrum van Antwerpen

In 2007 werd in het centrum van Antwerpen begonnen met de bouw van jeugdherberg Pulcinella. Design, duurzaamheid en toegankelijkheid waren de voornaamste aandachtspunten van bouwheer Toerisme Vlaanderen. Van Duysen architects tekende het moderne en kunstzinnige ontwerp. Het nieuwe complex werd op 7 mei officieel geopend en moet uitgroeien tot een troef voor het toerisme in de stad.

In 2007 werd in het centrum van Antwerpen begonnen met de bouw van jeugdherberg Pulcinella. Design, duurzaamheid en toegankelijkheid waren de voornaamste aandachtspunten van bouwheer Toerisme Vlaanderen. Van Duysen architects tekende het moderne en kunstzinnige ontwerp. Het nieuwe complex werd op 7 mei officieel geopend en moet uitgroeien tot een troef voor het toerisme in de stad.


Modern, comfortabel en duurzaam

Jeugdherberg Pulcinella telt in totaal 162 bedden die verdeeld zijn over kamers voor twee, vier en zes personen. Deze kamers hebben elk eigen sanitaire voorzieningen. Naast drie verdiepingen kamers zijn er ook nog een gelijkvloerse verdieping met een openbare ruimte, een café, een internethoek en administratieve lokalen en een kelderniveau met een grote eetzaal, een grootkeuken, drie vergaderruimtes, sanitaire voorzieningen en technische lokalen. Voor het overige is er nog een grote binnenkoer en bevindt er zich op elk verdiep een comfortabele zithoek.


    Er werd speciale aandacht besteed aan de technische installaties met het oog op een maximale reductie van het energieverbruik. Daarnaast worden de toiletten gespoeld met behulp van regenwater en werden er spaarknoppen geïnstalleerd op de douches.
Het complex ligt te midden van een hippe modewijk, vlakbij het bruisende historische en culturele centrum. Het moderne ontwerp richt zich specifiek op jonge bezoekers.

 


Kunstzinnig

Het architectenbureau van Vincent Van Duysen kwam voor de dag met een eigentijds en kunstzinnig ontwerp. De basis bestaat uit een betonnen structuur met veel glaspartijen. De subtiele  integratie van kunst van de hand van Michel François op de glaspanelen van de zithoeken (drie per verdieping) versterkt de uitstraling van het gebouw. Jeugdherberg Pulcinella is dus evenzeer een artistiek project. François voorzag drie projectoren en drie partijen van privalite-glas, een glassoort die semitransparant kan worden. Hierop is een projectie van traag bewegende polystyreen bolletjes te zien, wat de suggestie wekt dat het gebouw gevuld is met deze bolletjes. Er wordt ook gewerkt met een tijdschakelaar aangezien de projectie zijn schatten vooral in iets donkerdere omstandigheden prijsgeeft.


Een visualisatie van de kunst van Michel François.Troef voor toerisme


De vraag naar een centraal gelegen, vlot bereikbaar en modern city-hostel was erg groot in Antwerpen. De oudere jeugdherberg langsheen de snelweg voldeed immers niet meer aan de hedendaagse voorwaarden inzake comfort. Met het nieuwe overnachtingscomplex zet men sterk in op individueel jongerentoerisme, met speciale aandacht voor het internationale publiek. 'Pulcinella' moet met zijn goedkope en kwaliteitsvolle logies kunnen uitgroeien tot een sterke troef voor het toerisme in Antwerpen. “De jonge reiziger van nu wil ook meer comfort in de jeugdherberg,” vertelt Geert Bourgeois, die bevoegd is voor het toerisme in Vlaanderen. “Hij wil kunnen slapen in kleinere slaapkamers in plaats van in vooroorlogse zalen met vijftig bedden. Hij wil eigen sanitair op de kamer, verlangt een aantrekkelijk onthaal, moet op het internet kunnen surfen, enzovoort. Pulcinella voldoet aan deze eisen”, aldus minister Bourgeois. De officiële opening ervan (die plaatsvond op 7 mei) is tevens een belangrijke stap in de uitbreiding en modernisering van het Vlaams jeugdherbergennetwerk.


 

Deel dit artikel:
Onze partners