Van Leopoldskazerne naar De Kazerne: een werk van vele partners

De voorbije en komende jaren transformeert De Leopoldskazerne, het oude militaire complex aan de Gentse Gaspar de Craeyerstraat, tot een nieuwe, bruisende buurt: De Kazerne. Het is een werk van vele partners. In opdracht van bouwbedrijf Democo zorgt Steenhaut voor alle rioleringswerken en de buitenaanleg, met het materiaal van Deschacht.

Van militair complex tot bruisende stadsbuurt

Johnny Bleijenberg, projectmanager bij Democo licht toe: “Op de site komt het nieuwe provinciehuis, een hotel, een restaurant, een kinderdagverblijf en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK). Ook Monumentenzorg en Defensie krijgen een nieuw onderkomen in het complex. Daarnaast komen een 10-tal woningen en 82 appartementen. De originele gebouwen zijn meer dan 100 jaar oud. Dit maakt dat het project een combinatie is van nieuwbouw, renovatie en restauratie. We moeten rekening houden met zowel de regels van de monumentenzorg als de nieuwe BREEAM-standaarden voor duurzaamheid en energiezuinigheid.”

 

Riolering en buitenaanleg door Steenhaut

Voor de riolering en de buitenaanleg schakelde Democo Steenhaut uit Deerlijk in. Het bedrijf legt buitenomgevingen aan van de riolering over de grondwerken tot de tuinafwerking, en zorgt nadien voor het onderhoud. Thomas Lecompte van Steenhaut vertelt: “Op de site van de Leopoldskazerne in Gent staan we in voor alle buitenriolering, afwatering, regenputten en septische putten. We sluiten de riolering aan op het straatriool. En we doen de omgevingsaanleg op de site.”

 

Verticale infiltratiebuizen

“Het bijzondere aan dit project zijn de verticale infiltratiebuizen die het regenwater ondergronds in de bodem laten sijpelen. Normaal gebeurt dat met horizontale buizen, maar daarvoor was er niet genoeg ruimte op de site. De PP-Rib-wallbuizen zitten 6 meter diep in de grond. Voor dit project schakelden we Deschacht in voor de materialen. De studiedienst van Deschacht maakte van het rioleringsplan van de architect een optimaal uitvoeringsplan”, gaat Lecompte verder. 

 

Complex project, juiste partners

Johnny Bleijenberg besluit: “Een project zoals de Leopoldskazerne in Gent, met die omvang en complexiteit, maak je maar een paar keer in je carrière mee. Dat het een uitdaging is, is dus een understatement. En dan is het belangrijk dat je je met betrouwbare en ervaren partners omringt.”

Bron: Deschacht
Deel dit artikel:
Onze partners