VB Beton bouwt betonnen kaartenhuis

VB Beton uit Borgloon is een familiebedrijf gespecialiseerd in de fabricatie van verscheidene geprefabriceerde betonproducten. Het verleende recent zijn medewerking aan kunstenaar Tom Herck die als kunstproject een kaartenhuis bouwde. Wie het omver wil blazen moet sterke longen hebben want het is 10 meter hoog en weegt 60 ton.

VB Beton gaf de kaarten hun basisvorm in grote betonnen platen. Het bedrijf is meer vertrouwd met het maken van sleufsilo’s en keerwanden, maar omdat het om een kunstenaar en project ging uit eigen streek, trad het graag uit haar comfort zone. Hercks kunstwerk heet ‘Het Verval’ bestaat uit negen betonplaten van 4,60 meter op 3,20 meter die op en naast elkaar worden gestapeld. Elke plaat afzonderlijk weegt 7 ton.

 

Historisch kaartenhuis

De traditionele afbeeldingen op de kaarten verving Herck door een selectie van historische figuren, wereldleiders en dictators zoals Napoleon, Queen Victoria, Julius Caesar en zelfs Jezus Christus zal er bij zijn. Herck waagde zich al eerder aan grote kunstprojecten. Zo toverde hij een voormalige Quick al eens om tot een kerk met glasramen van graffiti en street art.

Deel dit artikel:

Onze partners