Vectorworks 2016: ondersteuning voor point clouds

Met Vectorworks 2016  importeer je jouw 3D-scans foutloos. Dankzij de switch naar 64-bit die Vectorworks vorig jaar maakte, vormen puntwolken (point clouds) van miljarden punten geen problemen voor de software. De meest populaire formaten worden ondersteund (.pts, .e57, .las en .xyz).

Zodra je je puntenwolk in Vectorworks hebt, kan je er op een handige manier mee aan de slag. Twee features zijn daarbij onontbeerlijk:

  • Modelbegrenzing
    Sinds enkele jaren een vaste waarde in Vectorworks, laat deze feature toe om in OpenGL-weergave enkel dat stuk van een 3D-model te tonen dat binnen een zelf te bepalen (en aan te passen) volume ligt. Gebruik je de modelbegrenzing bij puntenwolken, dan snij je stukken van de wolk weg en kijk je binnenin het gescande model. Dat wegsnijden kan zowel horizontaal (in plan) als verticaal (in doorsnede).
  • Grijpen naar punten
    Neen, je moet niet kiezen naar welke van de miljarden mogelijke punten je wilt grijpen. Vectorworks herkent namelijk welke punten interessant of belangrijk zijn, zoals de hoek van een ruimte of de onderkant van een balk. Zo kan je bijvoorbeeld maten nemen in de 3D-scan, of meteen controleren of een bepaald ontwerpidee al dan niet in de bestaande toestand past.

 

De ondersteuning voor puntwolken vind je terug in alle versies van Vectorworks 2016, behalve Vectorworks Standaard. De Engelstalige versie van Vectorworks 2016 is beschikbaar sinds 18 september. De Nederlandstalige en Franstalige versies zijn te downloaden vanaf eind oktober.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage