Veiliger en energiezuiniger verkeersknooppunt dankzij ledverlichting

Bij de renovatie van het klaverblad van Daussoulx, in de provincie Namen, is nieuwe verlichting van Schréder aangebracht. Dankzij de Ampera-ledarmatuur gaan de energiefactuur en kosten voor onderhoud naar omlaag, en blijft de veiligheid gewaarborgd dankzij een verbeterde zichtbaarheid. Een andere troef is dat de armaturen vanop afstand beheerd kunnen worden, afhankelijk van de actuele verkeerssituatie.

Het klaverblad van Daussoulx in de provincie Namen is de belangrijkste verkeerswisselaar van Wallonië. De E411-snelweg die het noorden en het zuiden van het land met elkaar verbindt kruist er met de E42-snelweg die het land van het westen naar het oosten doorkruist. Het verkeersknooppunt krijgt elke dag duizenden auto’s te verwerken.

 

Veiligheid verhogen en mobiliteit verbeteren

Het Ministerie van Openbare Werken van Wallonië en de Société de Financement Complémentaires des infrastructures (Sofico) renoveren alle Waalse autosnelwegen, verlichting inbegrepen. Hun doel: de veiligheid van de gebruikers verhogen en de mobiliteit verbeteren.

Het klaverblad van Daussoulx werd verlicht met energieverslindende lagedruk-natriumarmaturen op betonnen masten. De Waalse regering wilde die verlichting vervangen door een oplossing die het energieverbruik en de onderhoudskosten vermindert, die het beste evenwicht biedt tussen verlichting en verbruik en die de zichtbaarheid verbetert.

 

Ampera

De prestaties en de flexibiliteit van de Ampera-ledarmatuur bleken de perfecte oplossing te zijn om dat te bereiken. De nieuwe ledverlichtingsoplossing van Schréder heeft verschillende voordelen:
• 30% minder energieverbruik;
• Verminderde onderhoudskosten;
• Eenvoudig onderhoud (zonder gereedschap);
• Efficiëntere verlichting: het aantal armaturen daalde van 450 naar 340;
• Een betere kleurweergave die de zichtbaarheid en de veiligheid van de gebruikers verbetert.

 

Beheren vanop afstand

In totaal werden 340 Ampera Maxi (80 LED) op nieuwe stalen palen geïnstalleerd. Maar de Waalse regering ging nog een stap verder in de optimalisatie van de verlichting. Ze beslisten om de armaturen vanop afstand te beheren met het Owlet-systeem. Een primeur voor de Waalse autosnelwegen. Het systeem laat toe om de sterkte van de verlichting op de verkeersdrukte, de weersomstandigheden en eventuele verkeersincidenten af te stemmen. Dat slimme beheer zal het energieverbruik nog verder verminderen.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners