Vergeet staal, CRU! Architecten bouwt met bamboe

Bamboe is sterk, groeit snel en rot of beschimmelt niet waardoor het de ideale houtvervanger is. Soraya Stuer en Wouter Jacobs van de speciaalzaak Bamboo Fencing & Bamboo Construct in Meerdonk bouwen momenteel volop aan hun nieuwe woning en kantoor-atelier in – hoe kan het ook anders – bamboe. CRU! Architecten helpt hen daarbij. 

De woning en het kantoor-atelier zijn in samenwerking met CRU! architecten ontworpen als een aaneengesloten geheel waarbij het kantoor-atelier en de woning in elkaar overlopen. Het kantoor-aterlier moest apart van de woning functioneren en aparte ingangen hebben, maar ze worden verbonden door een grote passerelle aan de straatzijde en interne deuren. De leefruimte achteraan is verbonden met de tuin en vijvers en baadt in het licht.

 

Staalvervanger

“Het geheel is opgevat als een sober volume binnen de grotere omgeving door eenzelfde gabarit te volgen,” vertelt architect Sven Mouton van CRU! Architecten. “Intern speelden we met hoge vrijstaande muren waarop een bamboedraagstructuur in het zicht komt. Die draagstructuur wordt met bamboe als een natuurlijk high-techmateriaal voorzien met bamboe als een duidelijke vervanger van staal. De als draagstructuur van het voorste dakdeel ontworpen bamboestructuur geeft een rustige aanblik aan de passerelle aan de straat, met een typologie die verwijst naar gotische gaanderijen en galerijen.”

 

Primeur voor België

Aangezien in België er tot nu slechts de woning/het kantoor van CRU! met dragende bamboedakstructuur werd gebouwd, was het voor CRU! Architecten een uitdaging om bij dit project nog een stap verder te gaan en het geheel, dus dak én muren, met bamboe te voorzien als het volledig dragende deel. Voor de opvulling (muren, dak, vloer) koos het koppel voor kalkhennepbeton. Mouton: “Voor isolatie van zowel muren, dak als vloeren bedekten we het gehele skelet met kalk-hennep. Dat biedt een grote ecologische meerwaarde doordat het geheel meer CO2 opneemt dan uitstoot. Er werden geen chemische isolatiematerialen gebruikt en de grondstoffen van het gebouw zijn hernieuwbaar waarbij er geen vervuilende ontginnings- of procestechnieken nodig waren. De vloeroppervlakte is bedekt met schelpen.”     

 

Hobbit-achtige architectuur

Mouton: “Het was een uitdaging om deze technieken op een hedendaagse en strakke manier te ontwerpen, zonder dat het geheel door zijn materialisatie naar een Hobbit-achtige architectuur ging. Dat is de grootste valkuil voor bamboe-architectuur. Door te veel nadruk te leggen op de natuurlijke look, kan over het hoofd gezien worden dat dit materiaal evenwaardig aan andere hedendaagse materialen hoogtechnologische en strakke architectuur kan opleveren. Dat besef is nodig als we willen dat een grotere groep van bouwers voor bamboe gaat.” 

Deel dit artikel:

Onze partners