Vernieuwde Bredabaan verlicht met elegante ledelementen

De integrale herinrichting en opwaardering van een prestigieuze boulevard als de Bredabaan gaat uiteraard ook gepaard met een vernieuwing van de straatverlichting. De stijlvolle LED Scala-elementen van Schréder die er werden geïnstalleerd, bieden in dit opzicht een zuinige, efficiënte oplossing. Ook hun elegant design is een belangrijk pluspunt.

De herinrichting van de Bredabaan in Merksem ging van start in mei 2013. Wat lang een drukke, kleurloze verkeersader was, moest via een reeks doordachte infrastructurele ingrepen uitgroeien tot een aangename winkelstraat, een missie die achteraf bekeken vast en zeker geslaagd is. Het primaire uitgangspunt was de bevordering van de veiligheid en de levenskwaliteit voor alle mogelijke gebruikers, een denkoefening die uitmondde in de realisatie van een winkelstraat met twee eenrichtingsrijstroken, brede fiets- en voetpaden en een nieuwe traminfrastructuur. De werf strekte zich uit over een afstand van meer dan twee kilometer.

 

Keuze voor ledtechnologie

Het project beperkte zich niet enkel tot de herprofilering van de baan en de vernieuwing van de bestrating. Om de Bredabaan zowel overdag als ’s nachts een gezellige, veilige en attractieve uitstraling te geven, werd er immers ook een nieuw verlichtingsconcept uitgewerkt dat perfect past binnen de omgeving. En aangezien de Stad Antwerpen met het oog op duurzaamheid en rationeel energieverbruik de voorkeur geeft aan ledtechnologie, was de keuze voor ledverlichting evident. Vermits de verlichting boven de weg en de tramsporen zou worden geplaatst, vormde de strikte minimalisering van de benodigde onderhoudsinterventies een ander doorslaggevend argument. Uiteindelijk werd er geopteerd voor LED Scala-elementen van Schréder, die perfect geschikt zijn door hun talrijke bevestigingsmogelijkheden, optimale fotometrische prestaties en minimaal energieverbruik. Bovendien sluit hun elegant design uitstekend aan bij de rest van de omgeving.

 

Midi- en Mini-elementen

De Scala-toestellen van Schréder zijn beschikbaar in drie verschillende afmetingen: Mini (diameter 490 mm), Midi (diameter 590 mm) en Maxi (diameter 675 mm). De trampalen en de kabels op de Bredabaan zijn uitgerust met Midi-elementen. Tegen de gevels zijn dan weer Mini-elementen geïnstalleerd, het kleinste model dat geschikt is voor een installatiehoogte tussen 4 en 6 meter. De verlichting sluit perfect aan bij de visie en de sfeer die men bij aanvang van het project voor ogen had.

 

Bron: Grond/Weg/Waterbouw

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage