VIA-DOT van Viakan maakt openbare ruimte toegankelijker voor visueel gehandicapten

Viakan ontwikkelt producten die de openbare ruimte meer toegankelijk maken, in het bijzonder voor mensen met een (visuele) handicap. Viakan stelde onlangs VIA-DOT voor, een systeem van dubbel verlijmbare podotactiele waarschuwingsnoppen t.b.v. mensen met een visuele functiebeperking.

Viakan ontwikkelt producten die de openbare ruimte meer toegankelijk maken, in het bijzonder voor mensen met een (visuele) handicap. Viakan stelde onlangs VIA-DOT voor, een systeem van dubbel verlijmbare podotactiele waarschuwingsnoppen t.b.v. mensen met een visuele functiebeperking. Een discrete, doeltreffende oplossing, die geen boor-, tegel- of voorafgaand tekenwerk vraagt.


VIA-DOT : Podotactiele waarschuwingsvoorziening voor visueel gehandicapten

VIA-DOT is ideaal voor het signaleren van potentiële gevarenzones, zoals trappen of  borduren, aan mensen met een visuele beperking. Het product is ontworpen voor binnentoepassingen, zoals in openbare gebouwen, cultuurcentra, diensten voor toerisme, musea, verkoopsgalerijen, horecazaken,…. VIA-DOT kan onder bepaalde voorwaarden eveneens voor buitengebruik overwogen worden.
Het systeem VIA-DOT bestaat uit afzonderlijke noppen in kunststofcomposiet die rechtstreeks op de ondergond bevestigd worden door een gepatenteerde combinatie van lijmen. De noppen zijn bestand tegen afschuring en krassen en zijn UV-bestendig en slipvast. De bevestiging van de noppen gebeurt met een systeem van dubbele verlijming. Hierbij wordt de onderzijde van de nop voorzien van een ringvormige zelfklevende tape met een hoog hechtingsvermogen, wat voor onmiddellijke hechting zorgt. Daarnaast hardt de structurele lijm in het midden van de nop op zijn ritme uit en verzekert een duurzame complementaire verlijming met hoge chemische weerstand. Een mal zorgt voor een snelle en precieze plaatsing van de noppen volgens de normen inzake tactiele signalisatie.


Voordelen van VIA-DOT

Een groot voordeel is dat de plaatsing snel en eenvoudig kan  gebeuren. Er is geen boorwerk nodig, de installatie veroorzaakt geen lawaai of stof en hindert het voetgangersverkeer niet. Daarnaast wordt duurzaamheid verzekerd door de combinatie van hoogwaardige kunststofcomposiet verrijkt met glasvezel en het dubbele verlijmingssysteem. Voorts kunnen de noppen flexibel geplaatst worden, aangezien de afzonderlijke noppen samen met een specifieke mal geleverd worden. Het systeem kan op een groot aantal effen of zelfs (zeer) licht oneffen ondergronden toegepast worden. Ten slotte is een verscheidenheid aan kleuren beschikbaar.
De noppen, voorzien van hun zelfklevende ring, worden geleverd met de speciale structurele lijm VIA-FIX H 45 in 50 ml dubbelspuitpatroon, een aantal reserve mengbuisjes, kartonnen sjablonen 60x30 cm, (op aanvraag) handpistool 50 DS en een gedetailleerde handleiding met plaatsingsvoorschriften.
 

Deel dit artikel:
Onze partners