Vier Belgische projecten genomineerd voor MIPIM Awards

Rive Gauche (DDS+), genomineerd in de categorie 'Best Shopping Centre'
Îlot sacré (DDS+), genomineerd in de categorie 'Best Residential Development'
AZ Zeno, genomineerd in de categorie 'Best Healthcare Development'.
Havenhuis, genomineerd in de categorie 'Best Refurbished Building'
Het Luxemburgse project BGL BNP Paribas Banking Centre (M3 Architectes), is genomineerd in de categorie 'Best Innovative Green Building'

De genomineerden voor de prestigieuze MIPIM Awards 2018 zijn zopas bekendgemaakt. Opnieuw zijn enkele Belgische projecten bij de kanshebbers: AZ Zeno (AAPROG-BOECKX-B2Ai),  het Antwerpse Havenhuis (Zaha Hadid), Îlot Sacré en Rive Gauche (beide DDS+). De prijzen worden uitgereikt op 15 maart in Cannes.

 

AZ Zeno, Knokke-Heist

In de categorie ‘Best Healthcare Development’ is het AZ Zeno genomineerd. De tijdelijke vereniging AAPROG-BOECKX-B2Ai won in 2007 de ambitieuze wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. Het nieuwe ziekenhuis - geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte - zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. 
 

Havenhuis, Antwerpen

Ook het Havenhuis in Antwerpen maakt kans op een MIPIM Award in de categorie ‘Best Refurbished Building’. De Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid ontwierp het nieuwe hoofdkantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis aan het Kattendijkdok bestaat uit twee delen. De onderste laag is een voormalige brandweerkazerne, een beschermd monument. Die kazerne werd gerestaureerd. Daarboven werd dan – heel toepasselijk – een bootvormig volume geplaatst.

 

Rive Gauche, Charleroi

In de categorie ‘Best Shopping Centre’ is het nieuwe shoppingcenter Rive Gauche in Charleroi een kanshebber.Dit project van DDS+ telt drie verdiepingen en omvat totale winkeloppervlakte van 35.000 m2, woningen, een hotel en een ondergronds parkeerterrein met 900 plaatsen. Dit project prijkte vorig jaar ook al op de shortlist van het World Architecture Festival.

 

Îlot Sacré, Brussel

Het Brusselse project Îlot Sacré – opnieuw van de hand van DDS+ - maakt kans op de MIPIM Award in de categorie ‘Best Residential Development’. Dit woonproject zal de historische wijk Îlot Sacré in hartje Brussel in ere herstellen. Het doel is het netwerk van historische steegjes zoals dat origineel bestond opnieuw tot leven te brengen. Het gebied tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt zal grondig gerenoveerd worden, maar met respect voor de historische context. 

Deel dit artikel:
Onze partners