Vier teams bouwen verder aan ‘Wetteren aan de Schelde’

Wetteren wil zijn band met de Schelde verscherpen. Maar liefst 23 ontwerpbureaus wilden de uitdaging om de verlaten bedrijvensite te transformeren tot een nieuw en kwalitatief stuk Wetteren aangaan. De jury selecteerde uit deze kandidaten vier teams die verder mogen sleutelen aan het stadsontwerp.
Wetteren wil zijn band met de Schelde verscherpen. Maar liefst 23 ontwerpbureaus wilden de uitdaging om de verlaten bedrijvensite te transformeren tot een nieuw en kwalitatief stuk Wetteren aangaan. De jury selecteerde uit deze kandidaten vier teams die verder mogen sleutelen aan het stadsontwerp.

Een nieuw en kwalitatief stuk Wetteren

In april 2011 lanceerde de gemeente Wetteren samen met de nv Schelde-Landschapspark (een Publiek Private Samenwerking tussen 15 Scheldegemeenten en Euro Immo Star) een ontwerpwedstrijd om de verlaten bedrijvensite aan de Scheldevallei te ontwikkelen tot een nieuw en kwalitatief stuk Wetteren. Met dit project hoopt de gemeente de relatie met de Schelde nieuw leven in te blazen.  “Het stedenbouwkundig ontwerp van het winnende team bepaalt immers mee hoe de projectsite zal ontwikkeld worden opdat er opnieuw een band wordt gelegd tussen de gemeente en de Scheldevallei”, legt Geert Haentjens, projectverantwoordelijke van het stedelijke ontwikkelingsbureau Euro Immo Star, uit. 


Selectie van ontwerpteams

Maar liefst 23 ontwerpteams voelden zich geroepen mee te werken aan ‘Wetteren aan de Schelde’. Op basis van hun portfolio selecteerde de jury 4 teams uit al deze inzendingen. Zij zullen in een volgende fase een stedenbouwkundig ontwerp voor de volledige site en een schetsontwerp architectuur uitwerken.  Volgende teams werden weerhouden:


uapS, TRANS architectuur/stedenbouw, Robbrecht en Daem architecten, DierendonckBlancke architecten
OKRA landschapsarchitecten BV, AWG architecten
architecten BOB361 architectes bvba, Erik Dhont bvba, Daidalos Peutz Bouwfysisch Ingenieursbureau
- TV Vrijdag: BARAKBLAF / COREMANS / L.U.S.T. / MAAT

Eén van hen zal de uiteindelijke opdracht in de wacht slepen.


Het oog van de jury

De jury, onder voorzitterschap van de burgemeester van Wetteren Alain Pardaen, bestond uit Peter Swinnen, Vlaams Bouwmeester, Els Van Gyseghem van de gemeente Wetteren, Jo Casaer van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband, Maarten Van de Voorde van het stedenbouwkundig en landschapsarchitectuurbureau West 8, en Lieve De Cock en Chris Van Damme van het stedelijk ontwikkelingsbureau Euro Immo Star.

De jury lette tijdens de selectie op de kwaliteit van de stedenbouwkundige en architecturale ontwerpen en op de energie- en economie-efficiëntie. Daarnaast besteedde de jury speciale aandacht aan de affiniteit en ervaring die de teams hebben met het thema landschap. Ook de verscheidenheid binnen de ontwerpteams beschouwde de jury als een pluspunt. “Het gaat om een groot project dat wellicht zal bestaan uit verschillende gebouwen. Een mate van diversiteit is hier zeker aan de orde”, zegt Peter Swinnen, Vlaams Bouwmeester en jurylid.
In aanloop naar de volgende fase, geeft de jury de geselecteerde teams mee dat het in de eerste plaats gaat om een stadsontwerp dat vervolgens in verschillende architectuurprojecten uitgewerkt zal worden. Ze raadt de teams aan om in hun ontwerp voldoende aandacht te besteden aan diversiteit, landschap en groene publieke ruimte.
De resultaten van deze ontwerpwedstrijd zullen in het najaar van 2011 worden gepresenteerd. Daarna start de gedetailleerde uitwerking van het project, waarvan de realisatie waarschijnlijk in 2013 zal starten.

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners