Visuele dynamiek dankzij leibekleding met speelse tinten

Zelfstandig wonen en indien nodig toch meteen toegang hebben tot professionele zorg: het is de droom van veel senioren. In het Nederlandse Den Burg, het grootste dorp op Waddeneiland Texel, werd deze werkelijkheid dankzij de realisatie van Schuttehoek, een wooncomplex met 27 ruime appartementen. Minstens even bijzonder als de achterliggende woonzorgfilosofie is de architectonische opbouw, inclusief een gebouwomvattende kapvorm met Cedral Alterna leien. Een uitgekiende mix van vijf verschillende tinten creëert een levendig gevelbeeld.

Schuttehoek maakt deel uit van een totaalontwikkeling waar diverse vormen van ‘wonen met zorg’ gecombineerd worden binnen een context van sociaal huren. Dit markante nieuwbouwproject vloeide voort uit een nauwe samenwerking tussen zorgorganisatie Omring en woningbouwcorporatie Woontij. In aanvulling op Schuttehof, een beschermde woonomgeving voor mensen met een permanente intensieve zorgvraag, herbergt Schuttehoek appartementen voor bewoners met een lichte zorgvraag (zorg op afspraak) die nog niet naar een woonzorgcentrum willen verhuizen. Ze krijgen er de mogelijkheid om een zelfstandig leven te blijven leiden, maar kunnen indien nodig toch rekenen op de beste zorg.

De wooneenheden zijn levensloopbestendig ontworpen en naast de gelijkvloerse inkom is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte ingericht waar de bewoners zelf activiteiten kunnen organiseren. Ook de gemeenschappelijke tuin en het prachtige uitzicht over de omringende weilanden zijn waardevolle troeven.

Eyecatcher aan de dorpsrand

Het ontwerp van Schuttehoek is van de hand van HevoFame.

“Samen met het naburige Schuttehof vormt het gebouw een ensemble aan de rand van Den Burg.”, vertelt senior architect Coen Koenders. “Schuttehoek bevindt zich prominent aan de voorzijde van de site, ter hoogte van de kruising tussen de Pontweg (weg van de veerdienst naar Den Burg) en de Gasthuisstraat (een van de toegangswegen naar het centrum). We hebben geopteerd voor een architectonische opbouw met een eenlaagse plint en daarboven twee bouwlagen in een gebouwomvattende kapvorm. Zowel stedenbouwkundig als architecturaal was dit een belangrijke keuze aan de rand van het dorp. Bovendien hebben we de kap doorgetrokken naar de gevel aan de tuinzijde.”

Alle eisen afgevinkt

Dat Schuttehoek meteen in het oog springt, heeft niet alleen te maken met de kapvorm an sich, maar zeker ook met de opvallende leibekleding. De keuze viel op Cedral Alterna in vijf verschillende tinten: Avondroze (30%), Zinkgrijs (20%), Donkergrijs (20%), Henegouws Blauw (20%) en Loodgrijs (10%). “We waren op zoek naar een kleine tegelvormige dakbedekking om de kapvorm zo helder mogelijk te benadrukken.

"Cedral Alterna voldeed aan al onze eisen: onderhoudsarme leien die esthetisch duurzaam zijn, de mogelijkheid boden om verschillende grijstinten te mixen en binnen het beschikbare bouwbudget pasten. Zo konden we het levendige gevelbeeld creëren dat we voor ogen hadden, in combinatie met de genuanceerde gevelsteen. De volledige kap is tot op de lei nauwkeurig uitgetekend, zodat het patroon rondom de raamopeningen en balkons op niet kleiner dan een halve lei zou uitkomen. Vandaar de keuze voor dubbele dekking. Het eindresultaat mag er wezen!”

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Onze partners