VK Studio ontwierp nieuwbouwziekenhuis voor AZ Sint-Maarten Mechelen

Mechelen maakt zich stilaan op voor de realisatie van het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten. Het ontwerp werd na een langdurige selectie toegewezen aan VK Studio uit Roeselare omdat dit bureau volgens de opdrachtgever er in slaagde om op creatieve wijze het eisenpakket te vertalen in een ontwerp met veel aandacht voor een kwalitatieve en efficiƫnte zorgverlening, de groene omgeving en duurzaam bouwen.
Mechelen maakt zich stilaan op voor de realisatie van het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten. Het ontwerp werd na een langdurige selectie toegewezen aan VK Studio uit Roeselare omdat dit bureau volgens de opdrachtgever er in slaagde om op creatieve wijze het eisenpakket te vertalen in een ontwerp met veel aandacht voor een kwalitatieve en efficiënte zorgverlening, de groene omgeving en duurzaam bouwen.Het ziekenhuis zal 700 bedden tellen waarvan ongeveer 80 voor daghospitalisatie. De architecten streefden er naar een functioneel gebouw te ontwerpen met een sterke identiteit, waar patiënt en gebruiker zich thuisvoelen.

Bij de selectie van de ontwerper ging veel aandacht uit naar de manier waarop het ontwerp bijdraagt tot de zorgprocessen rond de patiënt. De structuur moest optimaal afgestemd zijn op het zorgtraject van de patiënt. Vandaar bijvoorbeeld dat het chirurgisch dagziekenhuis nauw zal aansluiten bij het operatiekwartier. De diensten spoedgevallen, intensive care, medische beeldvorming, het operatiecomplex en andere complexe diensten die nodig zijn voor de acute zorgverlening zoals de spoedgevallen, werden gegroepeerd op de “hotfloor”.Ander belangrijk aandachtspunt waren de privacy en de huiselijkheid. Daarom hebben de architecten er alles gedaan om ondanks de grote schaal het geheel toch de uitstraling te geven van kleinschaligheid met korte loopafstanden en een menselijke uitstraling. Dit wordt nog versterkt door een centraal gelegen zorgboulevard met een cafetaria, shops, een ombudsdienst en een informatiecentrum voor het ruime publiek en zorgverstrekkers van binnen en buiten het ziekenhuis.

Groendaken
Vanuit het oogpunt duurzaam bouwen opteerde VK Studio voor een integraal waterbeheer door middel van groendaken en waterbekkens, een uiterst laag isolatiepeil dankzij een performante “huid” rond het gebouw, het uitschakelen van luchtlekken, optimale warmterecuperatie en een uitgekiende zonwering die mee de architecturale identiteit van het gebouw zal bepalen.
De bouw van het ziekenhuis zou moeten starten in 2010 en de uiteindelijke oplevering is voorzien in 2014. Het AZ Sint-Maarten plant de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis tegen 2015.

    Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners