Vlaams Ziekenhuis AZ Delta wordt gebouwd met TT-platen van de Noorderburen

AZ Delta, een van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen, wordt gebouwd met Nederlandse TT-platen. Aanneemcombinatie Van Laere-Jan De Nul gaf Haitsma Beton opdracht voor de levering van 75.000 m2 TT-platen. AZ Delta bij Roeselare krijgt namelijk veel technische voorzieningen en TT-platen zouden het meest geschikt zijn om die efficiënt te bergen.

Voor de bouw van Belgische ziekenhuizen prefereren architectenbureaus doorgaans TT-platen boven de breedplaatvloeren die in Nederland gangbaar zijn. De reden daarvoor is dat TT-platen grote overspanningen tegen relatief lage kosten mogelijk zouden maken. Volgens projectleider Niklas Van Damme van het bouwconsortium zijn TT-platen dan ook eerder toegepast voor de ziekenhuizen van Oostende, Eeklo en Namen. “TT-platen hebben met hun voorspanning een relatief laag eigen gewicht en kunnen hoge belastingen opnemen. Met deze slanke en bijzonder sterke elementen kunnen wij de ruimte boven de plafonds beperken. Tussen de ribben van de TT-platen is ruimte voor allerlei leidingen die een ziekenhuis nodig heeft, van luchtbehandeling tot regenwaterafvoer.” Ook kan men in de flens met druklaag eenvoudig sparingen en instortvoorzieningen aanbrengen.

24 TT-platen per dag

Aanneemcombinatie Van Laere-Jan De Nul realiseert de bouw van AZ Delta en heeft Haitsma Beton opdracht gegeven voor de levering van 75.000 m2 aan TT-platen, in hoogte variërend van 340 tot 740 mm. “Door onze eigen prijsstelling moesten we zelf scherp inkopen, in heel Europa. Het Nederlandse bedrijf Haitsma Beton was voor de TT-platen de goedkoopste en bood voldoende vertrouwen om mee in zee te gaan. De samenwerking verloopt bijzonder goed en de eerste leveringen zijn heel vlot verlopen. Ik verwacht geen enkel probleem bij de volgende leveringen.” Met een productie van 24 platen per dag staat de laatste levering gepland voor december 2014. Projectleider Jasper Doornbos van Haitsma Beton noemt die hoge snelheid uniek: “Geen andere fabrikant heeft voldoende productiecapaciteit om in zo’n kort tijdsbestek zo veel elementen te leveren.”

Top vier ziekenhuizen

De nieuwbouw van het algemeen ziekenhuis AZ Delta maakt de fusie mogelijk van het Heilig Hart-ziekenhuis Roeselare-Menen en het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare. De nieuwe campus in Oekene bij Roeselare moet in 2018 de deuren openen. Het ziekenhuis telt straks 1.213 bedden voor alle campussen samen en is daarmee het vierde grootste ziekenhuis in Vlaanderen.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners