Vlaamse architecten hopen op verlaging btw-tarief naar 6 procent bij renovaties

Architecten in Vlaanderen staan unaniem achter een maatregel die het btw-tarief op het ereloon van architecten zou verlagen van 21 procent naar 6 procent. Ze willen zo vooral de kostprijs van de architect voor de bouwheer verkleinen en bijgevolg de Belgische renovatiemarkt het nodige duwtje in de rug geven. In Nederland mogen architecten sinds kort deze btw-verlaging tijdelijk aanrekenen voor renovatiewerken.
Architecten in Vlaanderen staan unaniem achter een maatregel die het btw-tarief op het ereloon van architecten zou verlagen van 21 procent naar 6 procent. Ze willen zo vooral de kostprijs van de architect voor de bouwheer verkleinen en bijgevolg de Belgische renovatiemarkt het nodige duwtje in de rug geven. In Nederland mogen architecten sinds kort deze btw-verlaging tijdelijk aanrekenen voor renovatiewerken.Sinds 1 maart mogen Nederlandse architecten 6 procent btw aanrekenen op hun ereloon voor renovatie- en herstelopdrachten van woningen die meer dan twee jaar geleden in gebruik zijn genomen. Het gaat om een tijdelijke maatregel die loopt tot 1 maart 2014. Ook in België zijn architecten gecharmeerd door deze tijdelijke maatregel, omdat zo het dalende aantal bouwvergunningen bestreden kan worden. Uit een onderzoek van NAV blijkt dat 80 procent van de architecten zo in de eerste plaats de kostprijs van een architect wil drukken. Het zou de bouwers meer financiële ademruimte geven.

Discriminatie

Een op tien van de architecten die deelnamen aan het onderzoek hekelt het oneerlijke karakter van de bestaande wetgeving. Momenteel is er volgens hen sprake van discriminatie bij de btw-regeling op erelonen van een architect ten opzichte van deze van een aannemer. Deze laatste geniet bij renovatieprojecten namelijk wel van de 6 procentregeling. Tien procent gelooft dat een btw-verlaging als een impuls kan dienen om de bouwmarkt opnieuw te stimuleren. Dit is nodig, want de laatste drie jaar kent het aantal bouwvergunningen een lichte daling.

Onrealistische wensen

Het onderzoek onthulde ook een aantal opvallende trends. Veel architecten wijzen erop dat bouwers te veel middelen parkeren voor de aankoop van een woning en dat ze zo vaak het renovatiebudget te laag inschatten. Opdrachtgevers hebben regelmatig wensen die niet stroken met hun budget. Toch blijven de meeste architecten hoopvol. Ongeveer een derde verwacht een toename in het aantal renovaties dit jaar tegenover 2012. Slechts 14 procent vreest voor een daling.
Deel dit artikel:

Onze partners