Vlaamse architectuur vanuit de lucht, deel 4

www.vlaanderenvanuitdelucht.be maakte gebruik van de zonnige zomerdagen om zijn bestand luchtfoto’s uit te breiden met een aantal architectuurprojecten. Deze week nemen we u mee boven De Zaat in Temse, de Picanolsite in Ieper en Glaxo Smith Kline in Waver.

www.vlaanderenvanuitdelucht.be maakte gebruik van de zonnige zomerdagen om zijn bestand luchtfoto’s uit te breiden met een aantal architectuurprojecten. Deze week nemen we u mee boven De Zaat in Temse, de Picanolsite in Ieper en Glaxo Smith Kline in Waver. 

De Zaat in Temse

Nadat scheepsbouwers er decennia lang majestueuze schepen hadden gebouwd, bevindt  zich vandaag de dag een uniek woonproject op de terreinen van de Boelwerf. De bouwonderneming Cordeel uit Temse richtte samen met ING bank en grondwerken Aertssen uit Stabroek in 1998 de N.V. Nieuw Temse op die de zowat 87 hectare grond van de Boelwerf voor 18,75 miljoen euro kocht. Nadat men tussen 2000 en 2002 de gigantische loodsen van de oude scheepswerf met de grond gelijk had gemaakt, werden de gronden uiteindelijk bouwrijk verklaard. Veertig hectare werd voorzien voor woonzone en veertig hectare voor KMO’s. Een klein deel van de terreinen werd uiteindelijk door de gemeente Temse opgekocht voor 3,5 miljoen euro voor de bouw van een nieuw administratief centrum met politiecommisariaat.
Het achterste gedeelte van de gewezen scheepswerf werd uiteindelijk gebruikt voor de inplanting van KMO’s en kantoorgebouwen die voor een 1000 tal arbeidsplaatsen moeten zorgen.
Voor het ontwerp van dit totaalproject werden heel wat architectenbureaus ingeschakeld waaronder Crepain Binst, Storme Van Ranst, Jaspers & Eyers, Pieter De Maeyer en JJS.
 

 

 

 

 

 

 

 

Picanol-site Ieper

Het PPS-project Picanol in Ieper naar een ontwerp van BURO II – Archi+I won vorig jaar de prijs van de Vlaamse Bouwmeester. Het project behelst de herbestemming van de voormalige fabrieksgebouwen van Picanol. Naast de publieke functies met een bibliotheek, archief, stedelijke academies en ondergrondse parking, is er een private ontwikkeling met onder meer een kantoorruimte, lofts, een brasserie en een aantal  appartementen boven het archief en een aantal woningen ontwikkeld voor de huisvestingsmaatschappij.

 

 
Glaxo Smith Kline Waver

 

Ook Glaxo Smith Kline in Waver viel in de prijzen, meer bepaald op de prestigieuze vastgoedbeurs MIPIM in Cannes.  De nieuwe hoofdzetel die de naam OdysseyW23, werd bekroond in de categorie business center. Het project was goed voor een investering van 80 miljoen euro en meer dan 50.000 m². Met het oog op een zo kort mogelijke bouwtermijn liet ontwerper Assar zich voor de stabiliteitstudies ondersteunen door ELD partnership en VK Engineering die er voor zorgde dat er optimaal gebruik gemaakt werd van prefab betonstructuren.  Het project bevat maar liefst 4.000 m² geprefabriceerde structuurelementen en 66.000 m² vloerelementen.
Voor de technieken werd Technum ingeschakeld dat instond voor de airconditioning, elektriciteit, liften, brandveiligheid en sanitair.
 

 

 

 

 

 

 

 

Ook luchtfoto’s nodig?

Al deze en ook de andere luchtfoto’s op de site kan www.vlaanderenvanuitdelucht.be u leveren in hoge resolutie. Na bestelling kan u deze foto’s onbeperkt in tijd gebruiken voor eigen doeleinden. Per foto betaalt u € 120 (excl. btw).  www.vlaanderenvanuitdelucht.be kan voor u ook nieuwe locaties fotograferen vanuit de lucht. In augustus staan er nog enkele vluchten gepland zodat we deze foto’s relatief snel kunnen leveren. De tarieven hiervoor vindt u hier.

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners