Vlakwandige draaideuren voor gerenoveerde woning

Een jong koppel uit Waregem ging ten volle voor de aankoop van een semi-moderne woning, bouwjaar 2000, in de regio. Een grote, groene tuin en veel lichtinval zorgden voor een coup-de-foudre. Voor de binnendeuren werd gekozen voor vlakwandige draaideuren van Xinnix Door Systems.

De relatief donkere woning werd vakkundig opgefrist. In eerste instantie wou de bouwheer de laminaat van anno 2000 – die de volledige bovenverdieping innam - vervangen door een meer hedendaagse houten vloer. De sfeer en stijl van de woning zou ‘Black&White’ worden. Vandaar werd er gekozen voor een lichte wit-grijze vloer.

De voorkeur van de bouwheer ging naar vlakwandige draaideuren van Xinnix Door Systems. De deuren met zichtbare omlijsting (klassieke chambranten met paumellen) werden snel verwijderd en maakten plaats voor het aluminium X1 en X240 profiel van Xinnix.

 

Geen maatwerk nodig

In deze verbouwing was het een groot voordeel dat de nieuwe systemen en deuren perfect in dezelfde inbouwopening pasten als de oorspronkelijke standaarddeuren. Zo was maatwerk absoluut niet nodig en moest de installateur geen rekening houden met een eventuele levertermijn.

Een ander voordeel was dat de Xinnix systemen zowel in de enerzijds baksteen wand, als in de anderzijds dunne ytong wand pasten. Vanhamme Mario Pleisterwerken uit Zulte (Olsene) zorgde voor een perfecte en naadloze aansluiting tussen profiel en wand. 

Gezien de keuze voor zwart-wit verkoos Vermeulen witte systemen, waarvan een combinatie van de X1 (trekkende) en de X240 (duwende) profielen. Aangezien deze met primer voorgelakt zijn in RAL 9016, werden deze nadien overschilderd in het kleur van de wand.

Voor het beslag verkoos de bouwheer de standaard witte A24.0 scharnieren. Na het schilderen van de wand en de deuren werden deze ingehangen. Opvallend was het gemak in afregelen van de deur. De scharnieren kunnen driedimensionaal en onafhankelijk geregeld worden. Hierdoor kan men de 3 mm speling rondom de deur perfect afstellen.

 

Rustige uitstraling

 Op de bovenverdieping werd gekozen voor de 7 deuren zwarte krukken XA-A001.B. Deze strakke kruk zonder rozet geeft een rustige uitstraling zonder storende elementen. De krukken functioneren met een magneetslot dat steeds meegeleverd wordt met het Xinnix systeem. Alle deuren liggen nu in één lijn, of het trekkende of duwende deuren zijn. Visueel biedt dit een groot verschil met de vroegere klassieke deuren. De inkomhal geeft een prachtige uitkijk op de open bovenverdieping dat nu strakker dan ooit is.

Op het gelijkvloers mocht het iets specialer zijn. In de inkomhal bevinden zich twee draaideuren naast elkaar: een gastentoilet en een vestiaire. Deze X1 systemen liggen onzichtbaar in de wand. Het enige wat zichtbaar is, is de zwarte trekker XA-H180, die als eye-catcher dient. Deze trekker functioneert met een XA-NZ.W wit magnetisch rolslot. De magneet zorgt er voor dat de deur ook altijd mooi dicht getrokken wordt. Een Xinnix deur is namelijk het mooist en meest discreet in gesloten toestand.

 

Gebruiksgemak

In de keuken staat gebruiksgemak centraal. De uitstraling van de keuken werd een stuk rustiger en stijlvoller met de integratie van een vlakwandig duwend X240 systeem die uitgeeft op de berging. Ergonomie was een prioriteit voor de bouwheer, wat resulteerde in de keuze voor de integratie van een GEZE Active Stop deurpomp in het kopstuk. Deze werd gecombineerd met een vlakwandige zwarte trekker XA-H180.B en de XA-NZ.W magneet. Deze combinatie zorgt ervoor dat de deur kan opgeduwd worden en de deurpomp trekt de deur open op 90°, waar deze ook vast blijft staan.

In een krappe berging is het handig om geen vloerstop te moeten plaatsen en optimaal gebruikt te kunnen maken van de ruimte die zich achter de deur bevindt. Bij het sluiten van de deur, remt de Active Stop de deur af, zodat men zeker geen slaande deuren kan hebben.

Bron: Xinnix

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners