Volt Architecten ontwerpt onderdeel sociaal huisvestigingsproject Willebroek

Volt architecten uit Gent start binnenkort met de bouw van 83 woningen en bijkomende units voor geassisteerd wonen. Een wedstijd uit 2014 deelde de grote site aan de Akkerlaan in Willebroek uit aan drie verschillende architectenbureaus. In totaal komen er op de site een 250-tal woningen als deel van een vervangingsoperatie van de bestaande en verouderde sociale huisvesting in Willebroek.

Cluster

Het door Volt ontworpen gedeelte, centraal op de site, bevat rijwoningen en clusterwoningen met maximale integratie naar buiten toe. Steven Verbeke: “We creëren voor dit grote project zachte grenzen.” Samen met de twee andere teams werken ze momenteel de uitvoeringsdossiers af, de oplevering van het hele project wordt voorzien tegen 2023. Toen het bureau de wedstrijd won, kregen ze nog een bijkomende vraag: de opdrachtgever wilde een aantal units voor geassisteerd wonen. Begeleid wonen zonder instellingsgevoel wordt mogelijk door de integratie binnen de clusterwoningen en in een ADL-centrum (Activiteiten van het Dagelijks Leven).

 

Oriëntatie

Aandacht voor duurzaamheid is niet onbelangrijk bij zo’n groot project, Steven Verbeke: “De tuinen zijn optimaal georiënteerd, de rijwoningen krijgen tuinen op het zuiden terwijl de clusterwoningen door hun schakeling dwars op de straat ook aan de noordzijde zonnige tuinen krijgen.” Het project haalt alle vereisten qua EPB-normen. De groenaanleg met wadi’s zorgt voor een optimale verwerking van het regenwater. “Niet onbelangrijk bij dit groene project is dat er in totaal wel 250 woningen komen op fietsafstand van het centrum, een eigen auto zal dus niet meer strikt noodzakelijk zijn.”

Bron: Volt architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage