Voormalig fabrieksgebouw krijgt tweede leven als woonfabriek

2DVW Architecten heeft het project Woonfabriek Hogeweg in Erembodegem voltooid. Het project omvat de transformatie van een voormalige fabriek met directeurswoning tot een hedendaags woonenensemble voor negentien sociale woningen rondom een centraal plein met een ruime buurttuin in het hart van het blok.

Veel industrieel erfgoed in de Vlaamse dorpen rond Brussel en Aalst werd in de loop der jaren gesloopt. Dat het ook anders kan, bewijst deze Woonfabriek. De voormalige breigoedfabriek Henri Verhulst werd door 2DVW Architecten getransformeerd tot een hedendaags wooncomplex met negentien woningen en een nieuwe stadstuin voor de buurt. Door het behoud van de bestaande gevels en het hergebruik van waardevolle gebouwdelen, bleef het karakteristieke beeld van de interbellum-architectuur intact.
 

Bakstenen gevels gerestaureerd

Het bestaande trappenhuis van de breigoedfabriek werd als hoofdentree en verticale circulatie hergebruikt. De woningen aan de Hogeweg staan achter de fabrieksmuur. Deze bewoners kregen een terras tussen het nieuwe volume en de bestaande muur. Op de begane grond is het parkeren voorzien “in de fabriek”. In de voormalige directeurswoning werden drie stadswoningen gerealiseerd. Daarbovenop is een penthouse ingericht. De bestaande bakstenen gevels van het voormalige fabrieksgebouw met directeurswoning werden in hun oorspronkelijke staat gerestaureerd en blijven de sfeer van het wooncomplex bepalen.

Voor de nieuwbouw achter de muur werd bewust voor andere materialen gekozen. Aluminium beplating en betonnen gevelelementen vervolledigen het beeld. De stalen structuur voor de buitencirculatie werd ook gebruikt om de stabiliteit van de bestaande gebouwendelen te garanderen.
 

Identiteit en geschiedenis bewaren

"De herontwikkeling van dit cultuurhistorisch erfgoed tot een hedendaags project waar oud en nieuw elkaar aanvullen en versterken, is een uitdaging”, klinkt het bij 2DVW Architecten. “Het resultaat is wel dat de identiteit en geschiedenis van de industriële activiteiten in de stads- en dorpskernen rond Brussel en Aalst op deze manier behouden kunnen blijven.”

Bron: 2DVW Architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage