Voormalige brouwerij York in Oudenaarde krijgt tweede leven in nieuwe huid van Cortenstaal

In Oudenaarde, midden in de Vlaamse Ardennen, torent het gebouw van de voormalige brouwerij York als een baken boven het landschap uit. Sinds de sluiting in 1968 stond het, nochtans beschermde, gebouw te verkommeren. Ir.-arch. Firmin Mees bouwt de industriële toren om tot een originele woning voor de eigenaars. Het fragiele gebouw krijgt een nieuwe beschermende huid in ambachtelijk geplaatste voorgeplooide Cortenstaalplaten.
In Oudenaarde, midden in de Vlaamse Ardennen, torent het gebouw van de voormalige brouwerij York als een baken boven het landschap uit. Sinds de sluiting in 1968 stond het, nochtans beschermde, gebouw te verkommeren. Ir.-arch. Firmin Mees bouwt de industriële toren om tot een originele woning voor de eigenaars. Het fragiele gebouw krijgt een nieuwe beschermende huid in ambachtelijk geplaatste voorgeplooide Cortenstaalplaten.


De voormalige brouwerijgebouwen zijn een markant element in het landschap.


Regenscherm

Het gebouw maakt deel uit van een beschermd brouwerijcomplex uit de negentiende eeuw. Zelf is het een typisch industrieel gebouw uit het begin van de twintigste eeuw, met de kenmerkende betonstructuur en invulmetselwerk. De jarenlange leegstand had het gebouw geen goed gedaan.  Daarnaast was bij de verbouwing tot woning speciale aandacht voor waterdichtheid en thermische isolatie toch wel aan de orde. Daarom werd beslist om de gevel te bekleden met een “regenscherm” van Cortenstaal. Dit materiaal benadrukt bovendien de bijzondere vorm van de toren en versterkt het landmark-effect.


De Cortenstaal buitenschil beschermt de typische naakte betonstructuur.


Traditie en duurzaamheid

De gevelbekleding werd uitgevoerd met op maat gemaakte, voorgeplooide platen Cortenstaal. Om tot het beste resultaat te komen, werd gebruik gemaakt van ambachtelijke expertise, doorgedreven detailstudies en proefopstellingen. De nieuwe gebouwschil is immers blootgesteld aan een complexe combinatie van belastingen waar ze niet altijd oorspronkelijk voor voorzien was. Denken we daarbij bijvoorbeeld aan het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, dat in een woning in de winter veel groter is dan ooit in en industrieel pand het geval is.

Het resultaat wordt een unieke woning die geïntegreerd is in het markante historische gebouw en voldoet aan alle hedendaagse normen qua comfort en energiezuinigheid.  Duurzaamheid is een belangrijke troef van het project. Het herwaarderen van een leegstaand pand en het opladen met een nieuwe betekenis en een nieuwe functie is immers een toekomstgerichte keuze. Cortenstaal als volledig herbruikbaar materiaal past dus perfect in het plaatje.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage