Vredegerecht Westerlo neemt intrek in voormalig rijkswachtgebouw

Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, opende onlangs de nieuwe kantoren en zittingszaal van het vredegerecht van Westerlo. Het vredegerecht nam zijn intrek in het volledig vernieuwde ex-rijkswachtgebouw aan het Bistplein 13, nabij de dorpskern en vlakbij de belangrijke doorgangweg Aarschot-Westerlo-Geel. De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer en als architect.
Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, opende onlangs de nieuwe kantoren en zittingszaal van het vredegerecht van Westerlo.  Het vredegerecht nam zijn intrek in het volledig vernieuwde ex-rijkswachtgebouw aan het Bistplein 13, nabij de dorpskern en vlakbij de belangrijke doorgangweg Aarschot-Westerlo-Geel. De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer en als architect.  




De hoofdingang tot het vredegerecht is duidelijk onderscheidbaar in de voorgevel. Het gebouw heeft een rechthoekig volume en is beperkt tot één bouwlaag (gelijkvloers).




De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer. De voormalige rijkswachtkazerne werd volledig gestript tot de dragende muren met dak. Alle schrijnwerk werd vervangen, er werd een nieuwe vloer gelegd, de muren werden opnieuw bepleisterd en alles werd geschilderd. Zowel de buitengevel als de muren in het gebouw werden in het wit geschilderd, wat het geheel een sobere, serene uitstraling geeft. Het dak werd geïsoleerd en de buitenomgeving werd heraangelegd. Het vast meubilair werd ontworpen door de Regie der Gebouwen.

    



Alle functionele ruimten bevinden zich op het gelijkvloerse niveau en grenzen aan de centrale gang. Aan de ene kant van de gang bevinden zich de kantoren voor het personeel. Aan de ander kant bevindt zich een kitchenette, de technische lokalen, de toiletten, een gesprekslokaal voor advocaten en een archiefruimte met compactusarchivering.

De zittingszaal bevindt zich aan het einde van de gang en werd ingericht in de vroegere garage van de rijkswachtbrigade. Van deze vroegere functie is niets meer te herkennen en de omvorming van garage tot zittingszaal is een knappe realisatie. De zittingszaal is ook ruim omdat ze tot de nokhoogte van het gebouw reikt. De bestaande houten zitbanken werden gerecupereerd uit het Justitiepaleis in Brussel én van een nieuwe look voorzien. Zij werden volledig in het wit geschilderd zodat ze in volledige harmonie staan in hun nieuwe omgeving.




Enkele parkeerplaatsen voor andersvaliden en een fietsenstalling zijn beschikbaar aan de voorkant van het gebouw. De personeelsleden beschikken over parkeerplaatsen in een beveiligde zone.


Duurzaam bouwen

Servais Verherstraeten: “Duurzaam bouwen is één van de pijlers van mijn beleid voor de Regie en ook van dit project. Bij de renovatie van het bestaande rijkswachtgebouw werden op economisch/financieel vlak de meest rendabele technieken (verwarming, ventilatie, verlichting) toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bewegingsdetectie voor de centrale verlichting, werd performant schrijnwerk geplaatst en werd het dak extra geïsoleerd.”

Het vredegerecht was tot voor kort gehuisvest aan de Sint-Lambertusstraat 4, een verouderd gebouw dat niet meer voldoet aan de hedendaagse comforteisen. De voormalige rijkswachtbrigade omvatte ook drie woningen. Deze werden verkocht en tussen het vredegerecht en de woningen werd een omheining geplaatst.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage