VRT heeft bouwvergunning voor nieuw omroepgebouw beet

De bouwvergunning voor het nieuwe omroepgebouw voor de VRT op de site van het Mediapark aan de Reyerslaan in Brussel is in orde. Ook de milieuvergunning wordt tegen het midden van de zomer verwacht, waarna de bouw van start kan gaan. De opdracht werd vorig jaar gegund aan het bouwteam bestaande uit OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics en aannemers Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG. 

Het nieuwe gebouw van de openbare omroep wordt een horizontaal gebouw met vier verdiepingen. Het wordt geïntegreerd in de natuurlijke omgeving van het bos op de Reyerssite. Dat meldde VRT NWS. Het nieuwe gebouw komt op de site achter het huidige gebouw te liggen. Dat laatste wordt afgebroken. Het is nog wachten op de milieuvergunning, maar als die er is, kan de bouw van start gaan. Het kabinet van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) verwacht dat alle vergunningen op 20 juli afgeleverd zijn. De milievergunning is nodig om het gebouw uit te baten en heeft invloed op de functies van het gebouw. "Het is zo dat de bouwvergunning onlosmakelijk verbonden is aan de milieuvergunning. De bouwvergunning is niets waard zonder de milieuvergunning en omgekeerd. De milieuvergunning wordt afgeleverd door Leefmilieu Brussel en wordt in het midden van de zomer verwacht", zegt  Damiaan De Jonge, woordvoerder van Brussels staatssecretaris Smet.

De opdracht werd vorig jaar gegund aan een bouwteam. Door de aannemers al van meet af aan bij het ontwerp te betrekken, de zogeheten design & build-procedure, wil de openbare omroep naar eigen zeggen vermijden wat vorige keer is fout gelopen. In november 2019 stopte de openbare omroep de samenwerking met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs (Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects + Arup UK + VK group) toen bleek dat het project niet binnen budget kon worden gerealiseerd. 

Het gebouw moet normaal klaar zijn in de zomer van 2026. De nieuwe opdracht moet gerealiseerd worden met een budget van 133,5 miljoen euro.

Bron: Belga

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage