Wallonië trekt 5,2 miljoen euro uit voor energierenovatie openbare gebouwen

Het project RenoWatt – dat instaat voor het energetisch renoveren van openbare gebouwen – krijgt verder concreet vorm. Dat laat Waals Energieminister Jean-Luc Crucke weten. Dit artikel uit het Energiejournaal van Zero Emission Solutions legt uit. 

Het project RenoWatt heeft als doel om de energie-efficiëntie van openbare gebouwen in Wallonië te verbeteren. Concreet selecteert de dienst de gebouwen die in aanmerking komen, lanceert ze de openbare aanbesteding, begeleidt ze de gemeenten in de uitvoering en sluit ze het energie-performantie contract af. Tijdens de pilootfase (2014-2017) werd het project geïmplementeerd in de regio van Luik. Daar werden vijf contracten ondertekend (voor een totaal van 59 miljoen euro), waarmee 136 gebouwen energetisch gerenoveerd werden. Goed voor een energiebesparing van 33%. Dat leverde de prijs ‘Best Energy Service Project 2017’ van de Europese Unie op.

RenoWatt wordt nu (zoals eerder aangekondigd) uitgebreid naar gans het Waals Gewest. Het project is nu in handen van het bedrijf B.E.Fin, dat voor 51% eigendom is van de Waalse regering en voor 49% van de Waalse investeringsmaatschappij SRIW Environnement. Bedoeling is dat de 262 Waalse gemeenten gratis technisch advies krijgen om zo minimum honderd miljoen euro investeringen te generen voor meer dan vijfhonderd gebouwen. Hiervoor wordt een budget voorzien van 5,2 miljoen euro gedurende maximum drie jaar. Daarvan komt 3,5 miljoen euro van Europa. Bedoeling is om een energiebesparing van 53 GWh per jaar te realiseren.

Deel dit artikel:
Onze partners