Warmwitte en natuurvriendelijke leds zorgen voor veilig fietspad

Bij het opnieuw verlichten van een fietspad in het Duitse Borken, wilde het stadsbestuur een adaptief verlichtingssysteem met bewegingssensoren om het aantal branduren van de armaturen tot een minimum te beperken. Schréder stelde een goed ontworpen verlichtingssysteem voor dat de perfecte balans zou vinden tussen het beschermen van mensen en de flora en fauna.

De stad Borken (in Duitsland) is omgeven door een prachtig landelijk landschap, waaronder ongeveer 70 natuurparken. Elk jaar profiteren bewoners en toeristen van het prachtige landschap om te fietsen, wandelen of gewoon te genieten van het buitenleven.

Terwijl de lokale autoriteiten investeren in infrastructuur om de levensomstandigheden in de stad te verbeteren, kiezen ze voor technologie die ook het milieu zal beschermen, behouden en verbeteren voor huidige en toekomstige generaties.

Bij het opnieuw verlichten van het fietspad dat langs de Borkener Aa loopt, wilde de gemeente een adaptief verlichtingssysteem met bewegingssensoren om het aantal branduren van de armaturen tot een minimum te beperken. Het gebied rond de rivier is immers de thuisbasis van verschillende vissoorten en hun paaiplaatsen, insecten en bedreigde dieren en het is belangrijk om hun natuurlijke habitat te beschermen. Het fietspad leidt ook naar een natuurgebied waarvan de lokale autoriteiten denken dat het een vleermuisvliegroute is.

mensen en flora en fauna beschermen

Schréder stelde een goed ontworpen verlichtingssysteem voor dat de perfecte balans zou vinden tussen het beschermen van mensen en de flora en fauna. Bepaalde koelwitte leds kunnen blauw licht produceren waardoor insecten beter zichtbaar zijn voor roofdieren en de voeding en voortplanting verstoren. Daarom stelde Schréder voor om het fietspad te verlichten met de TECEO S uitgerust met warmwitte leds (2.200K) en bewegingssensoren.

De warmwitte leds in de TECEO S verspreiden een licht met een gele gloed, vergelijkbaar met traditionele natriumlampen, wat verstoring voor de lokale fauna tot een minimum beperkt.

Verlichting alleen wanneer nodig

Aangestuurd door het Schréder EXEDRA-besturingssysteem, worden de armaturen gedimd wanneer het pad niet wordt gebruikt. Dankzij de bewegingssensoren neemt het licht alleen toe tot 100% wanneer mensen aankomen om een veilige en comfortabele doorgang te garanderen. Omdat de straatverlichting slechts gedurende beperkte tijd volledig wordt gebruikt, is elke potentiële lichtvervuiling drastisch teruggedrongen.

"Als je over het fietspad rijdt merk je zelfs geen verschil in de verlichtingsniveaus. De verlichting neemt geleidelijk toe, harmonieus. We zijn blij met het nieuwe verlichtingssysteem dat sinds 2019 perfect werkt", zegt Rainer Labs, ambtenaar van de gemeente Borken. 

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners