Wat zijn de meest geaccepteerde duurzame certificeringen in de bouw? Cupa pizzaras legt het uit

© Cupa Pizzaras
© Cupa Pizzaras
© Cupa Pizzaras

De voordelen van duurzame gebouwen zijn veelvoudig. Cupa pizarras doet verschillende duurzame certificering uit de doeken.

De voordelen van duurzame gebouwen zijn veelvoudig. Duurzaam bouwen maakt energiebesparing mogelijk, de projecten stoten minder CO2 uit en creëren aangenamere ruimtes voor zowel bewoners als voorbijgangers, naast nog veel meer voordelen. Bovendien verhoogt het behalen van duurzame certificaten het prestige en de economische waarde van het gebouw. Tegenwoordig zijn er veel groene accreditaties op nationaal en internationaal niveau. Hier volgen enkele van de belangrijkste:

BREEAM

De Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM) is een beoordelingsmethode om eigenaars, gebruikers en ontwerpers bewuster te maken. Het is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, maar is de langst bestaande beoordelingsmethode ter wereld. Dit systeem meet de energie-efficiëntie, hoe duurzaam het gebouw is gebouwd en hoe het beantwoordt aan de behoeften van de gebruikers.

Passivhaus

Het Passivhaus (passiefhuis) komt uit Duitsland. Het richt zich meer op het bereiken van thermisch comfort met minimale verwarming en koeling door gebruik te maken van isolatie, passende ventilatie en eliminatie van koudebruggen. Deze norm erkent de gebouwen met de laagste ecologische voetafdruk. Volgens het label maken Passiefhuizen energiebesparingen tot 90% mogelijk in vergelijking met een gewoon gebouw.

LEED

Leadership in Energy - Environmental Design (LEED) is een internationale certificering die wereldwijd wordt gebruikt, maar is opgericht door de United States Green Building Council (USGBC). Via een puntensysteem worden de meest duurzame en milieuvriendelijke gebouwen gecertificeerd. Om de accreditatie te verkrijgen moet het project punten verdienen in de volgende categorieën: CO2-uitstoot, energie-efficiëntie, watergebruik, afvalsystemen, vervoer, materialen, gezondheid en kwaliteit van het binnenmilieu.

WELL

De WELL Building Standard is een prestatiegericht systeem voor het certificeren van duurzame bouwpraktijken. In tegenstelling tot de vorige drie is deze certificering meer gericht op de gezondheid en het welzijn van de mensen. 

Bron: Cupa Pizzaras
Deel dit artikel:
Contacteer CUPA PIZARRAS
Onze partners