Waterzicht in Vilvoorde combineert geothermie en Free Cooling naar advies van Ingenium

Met 4 Fonteinen realiseert Matexi een nieuwe groene stadsbuurt in Vilvoorde. Het gebruik van geothermie en free cooling in het residentieel en commercieel project Waterzicht, is vooruitstaand. Expert Ingenium sprong bij voor dit advies.

Project Waterzicht

Waterzicht wordt gebouwd op een smalle landstrook tussen de Zenne en het kanaal Brussel-Willebroek, rechtover domein 3 Fonteinen en dichtbij het Viaduct van Vilvoorde. Het maakt deel uit van de 75.000 m2 grote projectsite 4 Fonteinen. Waterzicht is door de grote terrassen architecturaal het opvallendste gebouw op de site. Het omvat 66 appartementen, 4 woningen en 8 ruimtes voor commerciële uitbating. Het gebouw wordt opgetrokken rond een centrale binnentuin, en is deels open langs de kant van de Zenne.

Geothermie en Free Cooling

Het warm water voor de appartementen wordt centraal opgewekt door middel van twee condenserende gasketels van elk 225 kW. Om het project duurzamer te maken, wordt dit aangevuld met een BEO-veld van 12 boringen die een water-waterwarmtepomp van 50 kW voeden. In de tussenseizoenen zorgt de warmtepomp voor de opwarming van het retourwater, zodat de gasketels minder energie verbruiken.

Omwille van de centrale productie heeft elk appartement een etagestation dat voor de vloerverwarming en het sanitair warm water zorgt. In de appartementen op de bovenverdieping is het koelere bodemwater in de zomer de bron van free cooling via de vloerverwarming, wat tot op vandaag nog steeds een uitzonderlijke troef is in een residentieel project.

Ook de ventilatie draagt bij tot een zuinig energieverbruik. Elk appartement heeft een eigen systeem D voor pulsie en extractie. Door warmte van de uitgeblazen lucht te recupereren, wordt de ingeblazen lucht voorverwarmd, wat ook het comfortniveau verhoogt.

Van PV tot Wadi

Op het dak komt een PV-installatie. In functie van de berekening van het EPB beschikt elk appartement over 2 tot maximum 8 PV-panelen die een vermogen van 500 tot 2.200 Watt leveren. Een andere duurzame troef van het project is de wadi in de voor het publiek toegankelijke binnentuin, die voor een vijvereffect zal zorgen. Het regenwater wordt eerst opgevangen in putten, die overlopen in de wadi. Als ook de wadi vol is, vloeit het overtollige water naar de naastgelegen Zenne.

Bron: Ingenium
Deel dit artikel:

Onze partners