Weysen & Debaere ontwerpen multifunctionele Dijkstein

Weysen & Debaere Architects wonnen onlangs een wedstrijd om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen, met een kinderdagverblijf en een kleine bibliotheek, in Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen). Het gebouw meet ongeveer 2.100 m² en strekt zich uit over 2 verdiepingen. Het ontwerp bestrijkt een belangrijk deel van het terrein en om het geheel zo compact mogelijk te houden, werd het gebouw gecentreerd op het plein.
Weysen & Debaere Architects wonnen onlangs een wedstrijd om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen, met een kinderdagverblijf en een kleine bibliotheek, in Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen). Het gebouw meet ongeveer 2.100 m² en strekt zich uit over 2 verdiepingen. Het ontwerp bestrijkt een belangrijk deel van het terrein en om het geheel zo compact mogelijk te houden, werd het gebouw gecentreerd op het plein.


Het kinderdagverblijf samen met de bibliotheek en de aanvullende ruimten, vormen een cirkel rond een centrale hal. Daarmee willen de architecten een optimale interactie tussen de verschillende onderdelen stimuleren en eveneeens blijft er op die manier nog aanzienlijk veel plaats over voor een buitenspeeltuin. Het gebouw sluit aan op een bocht in de weg, waardoor de toegang wordt vergemakkelijkt en er voldoende privacy wordt gegarandeerd naar de aangrenzende woonwijk.




De oriëntatie van het gebouw zorgt voor een overvloedige inval van daglicht, in combinatie met een breed uitzicht op zowel de speeltuin als de openbare weg. Op de eerste verdieping is er, zo nodig, extra plaats voor de crèche en de bibliotheek. De eenvormigheid van weg en voetpad bevordert langzaam verkeer en legt een duidelijke visuele link met de bestaande school aan de andere kant van de straat. Langs de zuid- en westzijde wordt een ruime speeltuin aangelegd, ideaal georiënteerd en afgebakend. 










Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage