Wielfaert Architecten ontwerpt studentencomplex voor Katholieke Hogeschool VIVES in Kortrijk

Binnenkort mogen de Kortrijkse boekenwurmen hun intrek nemen in het nieuwe studentencomplex op de hoek van de Beheerstraat en de Meersstraat, dat 95 studentenkamers met computergestuurde technieken herbergt. Daarnaast wordt het complex ook nog aangevuld met 6 aangrenzende hedendaagse rijwoningen. Het ontwerp is van de hand van Wielfaert Architecten. De werken gingen in juni 2013 van start, de oplevering is voor exact een jaar later gepland.
Binnenkort mogen de Kortrijkse boekenwurmen hun intrek nemen in het nieuwe studentencomplex op de hoek van de Beheerstraat en de Meersstraat, dat 95 studentenkamers met computergestuurde technieken herbergt. Daarnaast wordt het complex ook nog aangevuld met 6 aangrenzende hedendaagse rijwoningen. Het ontwerp is van de hand van Wielfaert Architecten. De werken gingen in juni 2013 van start, de oplevering is voor exact een jaar later gepland.




Voor de visuele elementen werd een grondige analyse van de omgeving gedaan. De materiaalkeuze moet zorgen voor een integratie in de omgeving. De plint wordt uitgevoerd in natuursteen, hetzelfde materiaal als het deel van de gevel aansluitend op Beheerstraat. De kleur en de textuur van de natuursteen zijn gebaseerd op de alreeds gebruikte natuursteen in het straatbeeld. Daarnaast wordt gekozen voor witte pleister met houten afschermingen.




Verschillende kamers worden over de volledige breedte 60 cm naar voor geschoven. De houten ornamenten hebben naast privacybescherming en klimaatbescherming ook een bindende functie, deze ‘hekwerken’ lopen als een rode draad doorheen de gevel waardoor het project een samenhangend geheel verkrijgt.




De belangrijkste uitdaging van het project bestond erin het project te integreren in zijn omgeving. Het project moest een eye-cather vormen voor een belangrijk openbaar instituut dat zich in het centrum wil manifesteren maar mag, door zijn grote afmetingen, geen monotoon en zwaar volume vormen. Daarnaast moet de architectuur er ook voor zorgen dat de studenten geen overlast bezorgen aan de directe woonomgeving. De ontwikkeling van zes rijwoningen werd toegevoegd aan het project om de sociale controle te vergroten. De studentenkamers en de rijwoningen werden ontwikkeld op één ondergrondse kelder waardoor iedere woning beschikt over een ondergrondse parkeerplaats en een ruime tuin. Het project wil een voorbeeld zijn van een dense mix waarbij kwaliteitsvol wonen en huisvesting van studenten in het centrum van de stad mogelijk zijn.




De technieken zijn vooral afgestemd op intensief gebruik in de studentenkamers. Alle technieken zijn computergestuurd zodat het verbruik van iedere kamer apart en op de voet gevolgd kan worden. De doordachte oplossing van warm watercirculatie zorgt ervoor dat de vele badkamers kunnen bediend worden zonder grote verspilling van warm water en bijhorende energieverspilling. Naast de gevraagde thermische isolatie werd ook heel wat aandacht besteed aan akoestische isolatie en akoestische ontkoppeling.



Deel dit artikel:

Onze partners