Winnaar FEBE Elements Award 2022 'Precast in Structures': Tribune du Raidillon – Spa-Francorchamps

Op donderdag 27 oktober verzamelden meer dan 200 specialisten uit de bouw- en prefabsector voor de uitreiking van de FEBE Elements Awards. Het project 'Tribune du Raidillon – Spa-Francorchamps' was laureaat in de categorie 'Precast in Structures'. 

HET PROJECT

Het project betreft de nieuwe tribune van de mythische ‘Raidillon’-bocht op het circuit van Spa-Francorchamps. In het ontwerp en de schetsen werd getracht de positie, oriëntatie, helling en verhoudingen van de tribune te optimaliseren om het beste uitzicht te verkrijgen. 

De tribune staat zo dicht mogelijk bij de baan, zodat het aanvoelt als een totaalspektakel. De verhoudingen van het project, bestaande uit horizontale lijnen aan de voorzijde, ondersteunen het ‘snelheidseffect’ van de baan. De verticale structuur aan de boskant regelt de circulatie en leidt de toeschouwers naar de verschillende ingangen.

De structuur is bijna volledig geprefabriceerd.  Hierdoor kon het project in een recordtijd van vijf maanden en tijdens de winter in de Belgische Ardennen worden gebouwd.

Het beton is overal zichtbaar wat de uitstraling van het bouwwerk bevestigt en het project duurzaam maakt.

De prestaties van prefab en voorgespannen beton waren essentieel voor de stabiliteit. De uitdaging werd aangegaan, dankzij de inspanningen van allen: de ontwerpbureaus, de bedrijven en de prefabrikanten.

De betonnen tribune laat een onmiskenbare indruk na. Op basis van deze positieve ervaring wordt deze winter een identieke tribune voor de 24H paddocks gebouwd.

 

  • Architect: Luc Nelles Architectes Associés scrl - Artau Architectures scrl
  • Aannemer: sm Bodwarwé-Socogétra - ssm Wust-Serbi
  • Studiebureau: JML Lacasse Monfort sprl - Bureau d’études Pierre Berger sa
  • Opdrachtgever: Le Circuit de Spa-Francorchamps sa
  • Prefab betonelementen: Prefer sa - Ets. Ronveaux sa - Ergon nv
  • Andere partner: Seco Belgium nv

 

Mening van de jury

"De nieuwe tribune in prefab beton combineert technisch vakmanschap met een sober en functioneel maar tegelijk ook esthetisch krachtig ontwerp. De gradijnen en de luifel vormen een open en transparant geheel in het glooiende landschap omringd door een sparrenbos. De elegantie van de structuur schuilt enerzijds in de minimale maatvoering en anderzijds in de perfecte uitvoering.

De afwerkingsgraad is bijzonder hoog en duidt op een zeer strenge en hoge kwaliteitscontrole bij de productie van de elementen. De ergonomische vormgeving van de zitelementen is resultaat van specifiek op maat gemaakte metalen bekistingsmallen. Het resultaat is bijzonder geslaagd."

Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners