Woning DZ van Graux en Baeyens architecten opgemerkt door ECOLA-jury

Hoe organiseren we een privéwoning en twee praktijkruimtes voor kinesitherapie op een perceel met een geringe breedte en een minder gunstige oriëntatie? Met deze uitdaging werd het ontwerpteam van Graux & Baeyens architecten geconfronteerd. Zij zochten voor dit ontwerp de grenzen van de klassieke bouwvoorschriften op.

Hoe organiseren we een privéwoning en twee praktijkruimtes voor kinesitherapie op een perceel met een geringe breedte en een minder gunstige oriëntatie? Met deze uitdaging werd het ontwerpteam van Graux & Baeyens architecten geconfronteerd. Zij zochten voor dit ontwerp de grenzen van de klassieke bouwvoorschriften op.



 Foto: Luc Roymans Photography

De architecten kozen ervoor de praktijkruimten aan de straatzijde op het gelijkvloers en de verdieping te positioneren terwijl het woonprogramma werd geswitched. Waar normaliter de dagfuncties op het gelijkvloers worden georganiseerd en het nachtgedeelte op de verdieping, bevinden de leeffuncties (keuken, eetplaats, living en terrassen) van het privégedeelte zich op de verdieping bovenop de slaapvertrekken en badkamer. Daarnaast slaagde het team er ook in een overdekte inkomzone te voorzien en een tuinberging te integreren.



 Foto: Luc Roymans Photography

Vaak resulteert zo’n dens programma uit in een monolithisch volume. Graux & Baeyens bewijzen met dit project dat het ook anders kan. Zij splitsten het volume op in kleinere entiteiten die onderling werden verschoven. De combinatie van verspringende volumes en strakke glasvlakken zorgt dat er rechtstreeks zonlicht tot diep in de woning kan dringen. Door de glaspartijen in de gevelvlakken te selecteren in functie van de gewenste zichten op de omgeving, hoeft men niet in te boeten op gebied van privacy en geborgenheid en wordt het groen van de omgeving toch in de woning geïntegreerd.


    

 Foto's: Luc Roymans Photography

Ook binnen het project werd aandacht besteed aan de nodige privacy, zowel voor de patiënten als voor de bewoners. De eerste zone van de gezamenlijke hal doet dienst als ontvangstruimte. Deze inkom is voorzien van een zitbank, apart toilet voor de bezoekers en een snelle berging/wasplaats voor de praktijkruimtes. De publieke zone van de gang is afgeschermd van het private gedeelte door een gefumeerde pivoterende deur. Deze vormt de spiegelas tussen de publieke en private trap. De symmetrische trappen geven de gang een sculpturale ruimtelijkheid. Op de verdieping wordt de berging gebruik als buffer tussen de praktijkruimte en de keuken. Bovendien ontstaat er een snelle doorgang voor de bewoners tussen het privé gedeelte en de praktijkruimte.


    


 Foto's: Luc Roymans Photography


De gevels van deze woning met praktijk werden voorzien van 12 cm EPS-isolatie met daarop een siliconenpleister. Het opmerkelijke project sprong in het oog en werd genomineerd in de categorie nieuwe gebouwen voor de ECOLA-Award 2012, een internationale architectuurprijs voor projecten gerealiseerd met pleisterwerk. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Sto AG en AIT-magazine. De eerste selectie, 140 projecten uit 13 Europese landen, werd opgemaakt door een internationale nominatiejury. De uiteindelijke winnaars in de verschillende categorieën werden door een tweede internationale jury bepaald. Uiteindelijk won Noivoiloro Civic Centre van Ifdesign de eerste prijs in de categorie nieuwe gebouwen. Atrium House van Tham & Videgard Arkitekter won de eerste prijs voor CO2 geoptimaliseerde nieuwe gebouwen.  



 Foto: Luc Roymans Photography

 

Technische fiche

Naam van het project:   woning DZ
Ligging/adres project:   Mullem, Oudenaarde
Opdrachtgever:   Dhr. De Zutter & Mvr. Penson
Ontwerper(s):   GRAUX & BAEYENS architecten
Studiebureau(s):  Lime bvba
Hoofdaannemer(s):  Beyaert Construct
Start bouwwerken:  januari 2011
Einde bouwwerken:  mei 2012
Perceel:  810m²
Bewoonbare oppervlakte:  265m²

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage