Woods: een groen baken voor studenten

Leuven telt meer dan 45.000 studenten, een aantal dat maar blijft stijgen. Daarom trekt de stad volop de kaart van nieuwe, kwalitatieve huisvesting. Ze doet daarvoor een beroep op gerenommeerde architectenbureaus. Zo ook in het geval van Woods, de studentenresidentie aan de rand van het toekomstige Park Belle-Vue, die vooral opvalt door de gevel in groen gezuurde beton.

Woods is een van de speerpunten in de vernieuwde stationsomgeving van Kessel-Lo, een deelgemeente van Leuven. Het gebouw vormt een tegenwicht voor de stationshub aan de andere kant van de kilometer lange parkstrip. Zo pronkt het als een landmark aan de Leuvense skyline. De materialiteit en de vormgeving van het gebouw vloeien voort uit de (toekomstige) groene omgeving. Luc Binst, CEO van Crepain Binst Architecture: “De groene gevelkleur zal mooi aansluiten bij het park. Bovendien hebben we de lijnen uit dat park gevolgd om het gebouw zelf vorm te geven, wat resulteert in een krachtig, scherfvormig volume. Dat oogt slanker en verfijnder.”

 

Variatie brengen

De krachtlijnen van het grondplan komen ook terug in de geveluitwerking. De afgeschuinde penanten volgen de rasters van de studentenkamers. Om het repetitieve karakter van acht verdiepingen studentenkamers te vermijden en variatie te brengen, koos CBA ervoor om ze alternerend links en rechts te plaatsen. Alle zichtbare gevelelementen zijn in groen gezuurd beton uitgevoerd, van panelen over dorpels tot druiplijsten. CBA won er in 2017 een FEBE Elements Award mee.

“De klassieke betongevel wordt opgehangen aan stalen ijzers of een inox verankeringsconstructie”, legt Edwin Remmerie, projectleider bij Crepain Binst Architecture, uit. “Wij kozen voor een andere oplossing, met een geveldiepte van 30 centimeter. Dat lost enerzijds de brandoverslag op en geeft het volume anderzijds meer karakter en diepte. Het maakt ook dat de hele gevel zelfdragend kan zijn. Het geheel is enkel plaatselijk verankerd aan de achterliggende constructie om te vermijden dat het uitknikt. Dat maakte het dan weer mogelijk om grote elementen te creëren die je op de werf heel makkelijk kan stapelen. Resultaat: een gunstige invloed op de prijs en de uitvoeringstermijn.”

 

"De krachtlijnen van het grondplan komen terug in de geveluitwerking"

 

Bovengemiddeld afwerkingsniveau

De belangrijkste gemeenschappelijke elementen van de residentie – de keukens – bevinden zich op de kop van het volume. Daar hebben de studenten de meest ruime zichten en konden de ontwerpers ook op een grotere schaal werken. “Voor de kamers zelf zijn we verder gegaan dan wat de stad ons oplegde. Ze zijn groter dan de verplichte minima en hebben elk hun eigen sanitaire ruimte. Een aantal kamers heeft ook een inpandig terras”, zegt de ontwerper. “Het afwerkingsniveau is duidelijk hoger dan de gemiddelde studentenkamer, met maatwerk dat is afgestemd op het ontwerp.”

 

Eén verhaal

De vloer van de kamers en centrale ruimtes is bekleed met geweven vinyl van Belgische fabrikant 2tec2. De aardbruine tint sluit mooi aan bij het bronskleurige buitenschrijnwerk en maakt zo deel uit van een sober en beheerst materiaalpalet. “We hebben bovenop een rationeel ontwerpraster een sterke en verfijnde gevel gecreëerd en één duidelijke lijn aangehouden in ontwerp, kleur en materiaalgebruik.  Zuivere ontwerpprincipes die de projectaanpak van Crepain Binst Architecture  typeren”, sluit Binst af.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners