Woonproject De Monade geeft Ham nieuw centrum

Woonproject De Monade zorgt voor een aangename en herkenbare dorpskern in Kwaadmechelen. Projectontwikkelaar Cordeel staat in voor de bouw van 31 nieuwe appartementen en 1200m² commerciële ruimte in de deelgemeente van Ham. Het ontwerp komt van het Hasseltse bureau a2o-architecten. Samen met de herinrichting van het kerkplein geeft het project vorm aan het nieuwe centrum van de gemeente. 

De Monade

De Monade voorziet 31 nieuwe wooneenheden verspreid over drie clusters. Deze zijn verbonden door een gelijkvloerse sokkel die wordt ingevuld met commerciële ruimten. Ook het voormalige BNP Paribas Fortis kantoor krijgt hier een plaatsje. Centraal tussen de bouwvolumes bevindt zich een groene ruimte die zowel toegankelijk is voor bewoners als voor bezoekers.

Het woonproject biedt een mix aan van een- en tweeslaapkamerappartementen en luxueuze penthouses. Alle appartementen zijn voorzien van grote raampartijen in de woonkamers om de buitenomgeving maximaal naar binnen te brengen en van zuid of zuidwest gerichte terrassen. De gevel met bekist beton en terrassen met houten bekleding zijn verder een ontwerp van a2o-architecten. Ondergronds zijn parkeerplaatsen, bergruimtes en gemeenschappelijke fietsstallingen voorzien.

Een centrum voor Ham

Burgemeester Dirk De Vis is tevreden met het project. Momenteel zijn er te weinig appartementen in Ham en De Monade biedt een oplossing voor dat probleem. De regio Ham is bovendien in volle ontwikkeling. De ligging geeft de gemeente onder andere heel wat economische mogelijkheden. Daarom hoopt de burgemeester dat de nieuwe dorpskern Ham een nieuw elan zal geven: "In Ham was al lang consensus over het feit dat we een nieuwe dorpskern nodig hadden om de gemeente aantrekkelijker te maken. De Monade zal, in combinatie met het vernieuwde Kerkplein, zorgen voor een aangename en herkenbare plek in het centrum van Kwaadmechelen.”

Duurzaamheid

Met De Monade gaat Cordeel verder dan de wettelijk geldende energienormen. Elk appartement is voorzien van een hoogrendement gaswandketel voor de opwarming van water e de centrale verwarming. Ook is het woonproject voorzien van groendaken. Die hebben niet alleen een esthetische functie, maar zorgen ook voor afkoeling in de zomer en houden de warmte binnen in de winter.

Deel dit artikel:

Onze partners