XDGA wint BigMat International Architecture Award met keukentoren Elishout

Op 27 november werden in Luxemburg de winnaars bekendgemaakt van de BigMat International Architecture Awards. De keukentoren Elishout van Xaveer de Geyter Architects werd gelauwerd als winnend project onder 868 inzendingen uit 5 verschillende landen. Ook Boydens en Ney & Partners mogen zich op de borst kloppen: zij waren bij het ontwerp de studiebureaus van dienst.
Op 27 november werden in Luxemburg de winnaars bekendgemaakt van de BigMat International Architecture Awards. De keukentoren Elishout van Xaveer de Geyter Architects werd gelauwerd als winnend project onder 868 inzendingen uit 5 verschillende landen. Ook Boydens en Ney & Partners mogen zich op de borst kloppen: zij waren bij het ontwerp de studiebureaus van dienst.Variatie op klassieke hoogbouw


De keukentoren is een nieuwe toevoeging aan de campus van hotelschool Elishout, die aan de Brusselse ring ligt. De toren probeert om het niemandsland rond de ring een nieuw elan te geven en het te rehabiliteren als reëel en relevant onderdeel van het stedelijke landschap. XDGA zag het ontwerp als het omgekeerde van traditionele hoogbouw, waarbij verticale diensten en circulatie gevat zit in een reeks verticale kernonderdelen.

Het resultaat is een vrijgemaakt plan van open vloerplaten met panoramische zichten over de stad vanuit het interieur. Het uitwendige karakter van het gebouw wordt tegelijk gedefinieerd door de gestapelde vloerplaten en de eigen uitstraling van de verticale kernen die hen omringen.

Naast de grote prijs voor de keukentoren, gingen nog vier ontwerpbureaus met prijzen aan de haal. De BigMat nationale prijs voor Spanje ging naar Mansilla + Tuñón met Atrio Relais & Châteaux Hotel and Restaurant in Cáceres. Voor Frankrijk won LAN Architecture met hun studentenhuis in Parijs en voor Italië werd Lelli & Associati Architetture + Magazè S.R.L. gelauwerd voor het project Via Padovani Housing in Imola. De nationale award voor Tsjechië ging tot slot naar de gedenkplaats voor de slachtoffers van het communisme in Liberec door Petr Janda / Brainwork en Sporadical.Mansilla + Tuñón won de Spaanse BigMat Award met Atrio Relais & Châteaux Hotel and Restaurant in Cáceres.
LAN Architecture won met hun studentenhuis in Parijs de Franse BigMat Award.
Lelli & Associati Architetture + Magazè S.R.L. werden gelauwerd let de BigMat Award voor Italië met het project Via Padovani Housing in Imola.
De gedenkplaats voor de slachtoffers van het communisme in Liberec door Petr Janda / Brainwork en Sporadical don de Tsjechische BigMat Award.

Deel dit artikel:

Onze partners