Yoa creëert een veilige en harmonieuze nachtelijke sfeer in Bergen

De stad Bergen is zich ervan bewust dat het stadsleven afhankelijk is van het nachtimago. Daarom werd beslist om de verlichting te vernieuwen van de winkelstraten voor voetgangers die naar de Grote Markt leiden. De gemeentelijke autoriteiten hebben gekozen voor de Yoa-armatuur van Schréder met een programmeerbaar dimsysteem. Het zachte witte licht begeleidt de voetgangers van de ene naar de andere lichtbubbel en versterkt het veiligheidsgevoel. Deze verlichtingsoplossing garandeert hoge fotometrische prestaties met 45% lager energieverbruik.

De stad Bergen in de provincie Henegouwen is een levendige stad, aangenaam om te wonen en waar burgers en studenten dagelijks met elkaar in contact komen. De stad staat zowel in België als in het buitenland bekend om haar rijke kunst en geschiedenis. Niet in het minst vanwege de Doudou, dat elk jaar tienduizenden mensen samenbrengt. Dit traditioneel evenement werd bovendien werd door de UNESCO als werelderfgoed erkend.

Sinds enkele jaren voert de stad een actief beleid om het historische centrum herop te waarderen en verder te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om de levenskwaliteit in de stad te verhogen en het voetgangerscentrum uit te bouwen tot een gezellige ontmoetingsplaats. "Een goede verlichting in de stad zorgt ervoor dat je op straat wilt gaan en er vooral wilt blijven".

 

Nachtimago

Het leven in de stad hangt ook af van het nachtimago. Reeds in 1995 was de stad zich bewust van het belang van openbare verlichting. In samenwerking met de lichtontwerper Jean-Pierre Majot werd toen het Lichtplan opgesteld. Het doel van dit plan was om de verlichtingsrichtlijnen in de stad te vast te leggen om consistentie in ruimte en tijd te waarborgen.

De vernieuwing van de verlichting in de winkelstraten voor voetgangers die naar de Grote Markt leiden respecteert de continuïteit van het initiële verlichtingsplan. Het project werd gefinancierd met de hulp van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Wallonie Programmation Wallonie2020.EU.

De nieuwe verlichting voldoet aan verschillende doelstellingen:

 • Het architecturale erfgoed in de kijker plaatsen
 • Het gevoel van veiligheid verhogen
 • Een wandelroute creëren die naar het hart van de stad en de Grote Markt leidt
 • Het energieverbruik en de ecologische voetafdruk verlagen
 • Naadloos en discreet in de bestaande omgeving aansluiten

De gemeentelijke autoriteiten, in samenwerking met Ores en het ontwerpbureau, hebben voor de Yoa-armatuur met dimmer gekozen omdat die aan al hun behoeften voldoet.

Het zachte witte licht begeleidt voetgangers van de ene lichtbubbel naar de andere. Om deze sfeer te creëren, kozen de verantwoordelijken voor een kleurtemperatuur van 3000K. Terwijl de architectuur van de stenen gevels benadrukt wordt via witte LED's van 4000K. Het veiligheidsgevoel wordt versterkt:

 • Het verlichtingsniveau van 35 lux,
 • De uniformiteit van 40% 
 • De uitstekende kleurweergave 

Hierdoor kan de bevolking onbezorgd in de winkelstraten kuieren.

De kwaliteit van deze verlichtingsoplossing is een veiligheidstroef voor een stad die tienduizenden bezoekers ontvangt, o.m. tijdens de Doudou. De niet-vervuilende verlichting van de Yoa heeft absoluut geen invloed op de werking van de camera's die tijdens deze festiviteiten worden geïnstalleerd, waardoor de veiligheidsdiensten nauwkeurig mogelijke incidenten kunnen lokaliseren.

 

Klimaat

Bovendien is de stad Bergen zich bewust van de klimaatuitdagingen. Het stadsbestuur streeft er dan ook naar om haar energiekosten te verlagen door elke afdeling mee verantwoordelijk te stellen om ecologisch verantwoord te handelen.

Openbare verlichting neemt een enorme hap uit het energiebudget van een stad. De overstap naar LED-straatverlichting stelt de stad in staat om haar jaarlijkse energieverbruik met 45% te verminderen, ondanks het feit dat er 25 extra lichtpunten geïnstalleerd werden.

Om deze visie op vlak van licht-efficiëntie, levenskwaliteit en duurzaamheid waar te kunnen maken, hebben de adviesbureaus werd het verlichtingssysteem met dimmer als volgt ingesteld:

 • Ontsteking - 22u: 100%
 • 22u - middernacht: 50%
 • Middernacht - 4 uur: 25%
 • 04.00 - 06.00 uur: 50%
 • 06.00 uur – einde : 80%

Als onderdeel van deze milieuvriendelijke aanpak opteerde de stad niet alleen voor energiebesparende armaturen, maar diende de volledige lichtinstallatie ook aan de volgende criteria te voldoen:

 • Eenvoudig in onderhoud;
 • Geautoriseerde OSP (Obligation Service Public);
 • Hoogwaardige materialen;
 • Duurzaamheid.

De Yoa-armatuur is gemaakt van herbruikbare materialen zoals aluminium en glas, en voldoet perfect aan alle bovenstaande criteria. De armatuur is uitgerust met een tweede generatie LensoFlex®2 fotometrische motor, die hoge fotometrische prestaties garandeert met minimaal energieverbruik en lage onderhoudskosten.

Het eenvoudige en elegante ontwerp past naadloos en discreet op alle soorten gevels. Gezien de gevarieerde configuratie van het stadscentrum kozen de verantwoordelijken ervoor om de Yoa-armatuur met de Lyre-console te combineren, wat de gehele harmonie van het project ten goede kwam.

De energiezuinige verlichting is erg populair bij de bevolking. Zij appreciëren de nieuwe nachtelijke sfeer, die hen bovendien een veilig gevoel geeft en uitnodigt om de stad te ontdekken.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners