Zehnder ComfoFan Opti-Air: energiebesparende ventilatie voor Essense appartementen

In het streven naar steeds meer energiezuinige gebouwen, blijft Europa de eisen in de EPB-regelgeving de komende jaren progressief verstrengen. Bouwheer Noord Vastgoed besloot daar niet op te wachten en nu al naar een lager E-peil te streven dan vandaag de norm is. Daarom koos de bouwheer in zijn meest recente project, een middelgroot appartementsgebouw in de dorpskern van Essen, voor het vraaggestuurde ventilatiesysteem C van Zehnder. Installateur EVB Technieken rustte alle elf appartementen uit met een ComfoFan Opti-air.
In het streven naar steeds meer energiezuinige gebouwen, blijft Europa de eisen in de EPB-regelgeving de komende jaren progressief verstrengen. Bouwheer Noord Vastgoed besloot daar niet op te wachten en nu al naar een lager E-peil te streven dan vandaag de norm is. Daarom koos de bouwheer in zijn meest recente project, een middelgroot appartementsgebouw in de dorpskern van Essen, voor het vraaggestuurde ventilatiesysteem C van Zehnder. Installateur EVB Technieken rustte alle elf appartementen uit met een ComfoFan Opti-air.Over de keuze voor Zehnder hoefde niet lang getwijfeld te worden. Ludo Van Bergen, bedrijfsleider van EVB Technieken, vertelt: “De bouwheer vroeg ons om enkele voorstellen te doen en Zehnder had duidelijk de beste prijs-kwaliteit verhouding. Na vijf- à zeshonderd installaties met Zehnder toestellen weten we ook uit ervaring dat hun ventilatiesystemen erg betrouwbaar zijn. De montage verloopt vlot en de bedrijfszekerheid is groot. En als er toch een probleem is, dan helpt de technische dienst van Zehnder ons meteen verder.” Bovendien kwam de ComfoFan Opti-air tegemoet aan de belangrijkste eis van de opdrachtgever: het systeem laat toe om het E-peil met verscheidene punten te doen dalen.

Ventilatie op vraag

Architect Stijn Van Loon: “Het gebouw bestaat uit compacte appartementen – de oppervlakte varieert tussen pakweg 80 en 120 vierkante meter – met één of twee slaapkamers. De drie duplexappartementen hebben daarnaast nog ruimte onder het dak voor een eventuele extra kamer. Logischerwijs kregen de ventilatie-units een plek in de berging.” Zoals in elk C-systeem, zuigt deze unit de gebruikte lucht af uit de vochtige ruimtes, zoals badkamer en keuken, terwijl de verse lucht binnenkomt via ventilatieroosters in de droge ruimtes, zoals living en slaapkamers. Ludo Van Bergen vult aan: “De afzuiging gebeurt via plafondroosters en kanalen in het verlaagde plafond. We kozen voor spiraalbuizen, omdat de luchtsnelheid daarin lager is en de luchtstroom zo dus minder geluid genereert.”

    

De ComfoFan Opti-air is geoptimaliseerd voor woningen en kan eenvoudig weggewerkt worden in een berging of kast.


Het ventilatiesysteem wordt aangestuurd door 'hygro-presence' sensoren in de natte ruimtes. Deze sensoren worden geactiveerd door vocht (bv. in een badkamer), door aanwezigheid (bv. in een wc), of door beide tegelijk (bv. in een badkamer met wc). Wanneer de sensor je aanwezigheid detecteert, schakelt hij naar de maximumstand, en bij een stijging van de vochtigheid, schakelt hij de ventilator tussen 0 – 10 Volt. Bijzonder aan de hygro-presence sensoren is dat de vochtsturing gebeurt op basis van de absolute vochtigheid, niet de relatieve. Op die manier is de meting niet temperatuursafhankelijk en detecteert de sensor een stijgende vochtigheid meteen, onafhankelijk van een eventuele temperatuurstijging.


De 'hygro-presence'-sensor van Zehnder reageert op vocht, aanwezigheid, of allebei.


Ideaal voor woningen


Dankzij deze constante luchtkwaliteitscontrole door de sensoren, creëert de ComfoFan Opti-Air een gezond binnenklimaat, en dat met een minimaal energieverbruik. Vraaggestuurde ventilatie zorgt ervoor dat er niet meer lucht afgevoerd wordt dan nodig, zodat warmteverliezen door overventilatie worden vermeden. Ook het maximale debiet van de ComfoFan Opti-air is afgestemd op het volume van de gemiddelde woning: tot zo'n 400 m3. Is de woning toch groter, dan kan ze in zones ingedeeld worden, gelijkvloers en verdieping bijvoorbeeld, die dan elk bediend worden door hun eigen unit.

“Ook de layout van het ventilatiesysteem is belangrijk: als de ontwerpers vanaf het begin rekening houden met een goede plaatsing van de kanalen en de schachten, dan kunnen we het systeem plaatsen met een minimum aan leidingen. Dan kunnen de eigenaars, net als hier in Essen, voor een optimale prijs profiteren van een uitstekend ventilatiesysteem van Zehnder,” besluit Van Bergen.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners