Zes gelukkige winnaars voor vijfde editie van zorginnovatiewedstrijd I²C

Op HealthCare 2012 werden de winnaars bekendgemaakt van de Zorginnovatiewedstrijd I²C. Binnen de categorie Tools gingen de prijzen naar Woonzorgcentrum Zonnebloem in Gent en WZC Witte Meren in Mol. Woonzorgcentrum Zoniën in Tervuren en Hof Ten Doenberghe in Hoeilaart waren de winnaars voor I²C Concept en de bedrijven Medibling en Care Solutions gingen met de prijzen voor I²C Industry aan de haal.

Op de slotdag van de vakbeurs HealthCare 2012 in Brussels Expo werden naar jaarlijkse gewoonte de winnaars bekendgemaakt van de Zorginnovatiewedstrijd I²C. Binnen de categorie Tools gingen de prijzen naar Woonzorgcentrum Zonnebloem in Gent en WZC Witte Meren in Mol. Woonzorgcentrum Zoniën in Tervuren en Hof Ten Doenberghe in Hoeilaart waren de winnaars voor I²C Concept en de bedrijven Medibling en Care Solutions gingen met de prijzen voor I²C Industry aan de haal.


De I²C-wedstrijd was dit jaar aan zijn vijfde editie toe. Bedoeling van deze wedstrijd is om innovatie in de zorgsector aan te moedigen en om nieuwe ideeën de aandacht te geven die ze verdienen. De wedstrijd is een initiatief van beursorganisator Probis die hiervoor samenwerkt met Redactiebureau Palindroom, de Bond Vlaamse Architecten en ORI, de Federatie van Raadgevende Ingenieurs.
De inzendingen voor deze innovatiewedstrijd werden ingedeeld in drie categorieën: Concept, Tools en Industry. Voor elk van deze categorieën werd er een prijs uitgereikt door de vakjury en de publieksjury. Voor de prijs van de publieksjury werd de winnaar bepaald aan de hand van het totaal aantal online stemmen en het aantal stembiljetten op de tentoonstelling tijdens de beurs.


I²C Concept

De categorie I²C Concept stond open voor inspirerende ontwerpen van een zorginstelling. De vakjury gaf een eervolle vermelding aan architectenbureau ASSAR voor het OCMW Doornik, maar gaf haar eerste prijs aan woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe in Hoeilaart voor het ontwerp van een druivenserre die door kunstenares Ilke De Vries op bijzondere wijze verlicht werd.
Hof Ten Doenberghe eindigde ook op de derde plaats voor de prijs van de publieksjury na Centrum Ganspoel in Huldenberg  (360 Architecten, Daidalos-Peutz en Bas Smets Architecten) en de uiteindelijke winnaar Woonzorgcentrum Zoniën in Tervuren, een project van RDBM Architecten voor OCMW Tervuren. Opmerkelijk in dit project is dat hier wonen en leven met diverse gradaties van zorg gecombineerd worden.
Katrien Van der Linden van Hof tne Doenberghe in Hoeilaart ontving de prijs van de vakjury voor de categorie I²C Concept.
Jorden Goossenaerts van RDBM Architecten, de ontwerpers van Woonzorgcentrum Zoniën in Tervuren dat de prijs van de publieksjury won

I²C Tools

Voor I²C Tools gingen de initiatiefnemers op zoek naar concrete ideeën of specifieke hulpmiddelen die het comfort en het welbehagen van bewoners of personeel verhogen. De prijs van de vakjury ging naar Woonzorgcentrum Zonnebloem in Gent dat in samenwerking met het vogelasiel van Merelbeke een project had opgestart om bewoners in te schakelen voor het tijdelijk adopteren en voeden van jonge vogels. Een eervolle vermelding van de vakjury was er voor Woonzorgcentrum De Witte Meren in Mol dat ook aan de haal ging met de eerste prijs van de publieksjury. Hier kunnen de bewoners zich ontspannen op een hometrainer terwijl ze op een groot scherm een film zien passeren van Mol en omstreken waardoor de indruk gewekt wordt dat ze in hun eigen streek aan het fietsen zijn. Op de tweede plaats eindigde het vogelproject van Woonzorgcentrum Zonnebloem en op de derde plaats een andere inzending van OCMW Gent, namelijk het kunstproject Vergeten Kracht van woonzorgcentrum Het Heiveld uit Gent.

 


Jan Smolders van woonzorgcentrum De Witte Meren in Mol kreeg de prijs van de publieksjury voor het hometrainerproject waarbij een film van Mol wordt afgespeeld.


I²C Industry
 
De categorie I2C Industry was bedoeld voor innovaties van  bedrijven die al gecommercialiseerd zijn. Binnen deze categorie reikte de vakjury een eervolle vermelding uit aan Op’Drugs van het bedrijf MIMS en aan de firma Geze voor zijn nieuwe inbouwdeurdranger. De eerste prijs was voor Care Solutions dat innovatieve software tools ontwikkeld heeft die het beleidsproces in een zorginstelling moeten ondersteunen en bijsturen. Voor de publieksjury waren plaatsen 3 en 2 bestemd voor Odocare Pro, een nieuwe vuilbak voor ziekenhuisafval van de firma SanaLife en voor Lunch to You, een kleurrijke buffetwagen van het bedrijf Temp-Rite International. Winnaar bij de publieksjury was de Medi-Pas, een innovatie van de firma MediBling. De MediPas is een medisch identificatiejuweel waarin belangrijke medische gegevens in gegraveerd en opgeslagen worden.
Sven De Proft van Care Solutions dat de prijs van de vakjury won bij I²C Industry

Nancy Bourdiaudhy van Medibling geeft voor de camera van Architectura.be uitleg over de Medi-Pas waarmee haar bedrijf binnen de categorie Industry de prijs van de publieksjury won voor de I2C zorginnovatiewedstrijd van 2012


Op naar de zesde editie

Met zes tevreden winnaars, met meer dan 40 kwalitatieve inzendingen en met meer dan 3000 stemmen is de vijfde editie van I²C er andermaal in geslaagd om innovators in de zorgsector een hart onder de riem te steken. Op naar de zesde editie die volgend jaar zal uitgereikt worden op de vakbeurs Expo60+ in Mechelen. Meer informatie over de wedstrijd en de bekroonde projecten vind je op www.i2c.be .
 

Overzicht van de winnaars

a) I²C Concept

● Vakjury:
Winnaar: Hof Ten Doenberghe, Hoeilaart
Eervolle vermelding: OCMW Doornik (Architectenbureau ASSAR)

● Publieksprijs
1) Woonzorgcentrum Zoniën in Tervuren (RDBM Architecten)
2) Centrum Ganspoel in Huldenberg (360 Architecten, Daidalos-Peutz en Bas Smets Architecten)
3) Hof Ten Doenberghe, Hoeilaart

b) I²C Tools

● Vakjury:
Winnaar: Woonzorgcentrum Zonnebloem Gent (project vogelopvang)
Eervolle vermelding: Woonzorgcentrum Witte Meren in Mol (project hometrainers met film van Mol op achtergrond)

● Publieksjury
1) Woonzorgcentrum Witte Meren in Mol (project hometrainers met film van Mol op achtergrond)
2) Woonzorgcentrum Zonnebloem Gent (project vogelopvang)
3) Woonzorgcentrum Heiveld Gent (Kunstproject Vergeten Kracht)

c) I²C Industry

● Vakjury
Winnaar: Care Solutions
Eervolle vermeldingen:
- OP’Drug van MIMS
- Inbouwdeurdranger van Geze

● Publieksjury
1) Medi-Pas van Medibling
2) Lunch to you van TempRite International
3) Odocare Pro van SanaLife
Deel dit artikel:

Onze partners