Zes winnaars vallen in de prijzen in zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care

Op de laatste dag van zorgbeurs HealthCare werden op vrijdag 3 oktober de winnaars van zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. Tijdens de zevende editie van de wedstrijd besliste zowel een vakjury als het publiek via online stemmen wie de winnaars werden in de categorieën Tools, Industry en Concept. De vakjury bestempelde AZ Turnhout (Tools), Safedon (Industry) en UZ Leuven Gasthuisberg (Concept) als winnaars. Het publiek plaatste wzc Lindelo (Tools), AZ Jan Palfijn (Concept), en V!GO (Industry) op het hoogste schavot.

I2C Concept

I2C Concept focust op vernieuwende ontwerpen van zorginstellingen. Voor deze categorie selecteerde de vakjury een shortlist van 6 projecten uit 10 inzendingen. Het zorgeiland in UZ Leuven Gasthuisberg verdiende volgens de jury de lauwerkrans. Dit concept creëert voor oncologische patiënten een open ruimte die contact met lotgenoten mogelijk maakt maar tegelijkertijd voldoende privacy biedt. Het wzc De Maasmeander in Maasmechelen werd door de jury eervol vermeld. De publieksprijs was weggelegd voor het totaalrenovatieproject van AZ Jan Palfijn in Gent.


I2C Tools

Voor I2C Tools gingen de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel vergemakkelijken. Uit 13 inzendingen koos een vakjury een shortlist van 6 kandidaten. In deze categorie ging AZ Turnhout campus Sint Elisabeth met de prijs van de vakjury lopen. Het project ‘Blijde gedachten: wat maakt me blij?’ plaatst kunstwerkjes van schoolgaande jeugd in de wachtkamer op de afdeling oncologie en zorgt voor een heilzame werking op het genezingsproces. AZ Maria Middelares Gent en wzc Lindelo in Lille kregen een eervolle vermelding van de jury. Wzc Lindelo ging eveneens met de publieksprijs aan de haal met zijn ZORRO-project, dat staat voor Zonder Rugpijn in de Residentiële Ouderenzorg en streeft naar optimale werkomstandigheden voor verpleegkundigen met lage rugpijn.

 

I2C Industry

Ten slotte is er nog de categorie Industry die innovaties van standhouders op de beurs HealthCare in de kijker plaatst. Van de 15 inzendingen, alle reeds gecommercialiseerd, riep de vakjury de handschoendispenser SafeDon van Bodyprotect uit tot winnaar. De Touchscreentoepassing voor wzc’s en ziekenhuizen van Signburo kreeg een eervolle vermelding, terwijl de ligorthese V!GO D!NA Sleep de publieksprijs toebedeeld kreeg.

 

Zevende editie

De I2C-wedstrijd was dit jaar aan zijn zevende editie toe. Bedoeling van deze wedstrijd is om innovatie in de zorgsector aan te moedigen en om nieuwe ideeën de aandacht te geven die ze verdienen. De I2C-prijs is een initiatief van Probis, organisator van de vakbeurs Healthcare. Probis werkt hiervoor samen met de Bond van Vlaamse Architecten, met ORI (de Organisatie voor Raadgevende Ingenieurs), met Redactiebureau Palindroom en met diverse mediapartners. De organisatie spreek met goed 40 kwalitatieve inzendingen, zes gelukkige winnaars en ruim 3500 online stemmen wederom van een succes.

Deel dit artikel:
Onze partners