Zeven redenen om voor kleiklinkers te kiezen

Kleiklinkers hebben een tijdloos karakter. Maar dat is niet het enige voordeel. Vandersanden geeft je zeven goede redenen om voor hiervoor te kiezen.

1. Never change a winning team

De Romeinen zagen het nut al van goede wegen. Zij hebben binnen Europa vele wegen aangelegd. Het waren echte specialisten op dat gebied. Vooral voor militaire doeleinden om troepen en voorraden te verplaatsen. De kleiklinker deed haar intrede tijdens de middeleeuwen, dus we overdrijven niet als we het over eeuwenlange ervaring hebben.

 

2. Kleiklinkers zijn een duurzaam product

Kleiklinkers worden veelvuldig toegepast voor het inrichten van de openbare ruimte en uit onderzoek blijkt dat een kleiklinker gemiddeld 125 jaar mee gaat. Die lange levensduur maakt het ook een duurzaam product.

In 2009 heeft de KNB (Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek) onderzoek laten uitvoeren naar de recyclage van kleiklinkers. Eén van de uitkomsten is dat gemeenten 80 tot 90 procent van de stenen hergebruiken. Wat de gemeente niet zelf recycleert, komt vooral terecht bij particulieren. Zij gebruiken de stenen voor hun tuinverharding of het straatwerk om het huis. Hierdoor ligt het totale percentage van het hergebruik nog hoger. Gebruikte kleiklinkers zijn waardevol en gewild: dat stimuleert het hergebruik.

 

3. Het is een 100% natuurproduct

Kleiklinker is een 100% natuurproduct zonder kunstmatige toevoegingen. De stenen zijn gemaakt van klei en bij het productieproces passen we geen chemische behandelingsmethoden toe. Klei is een bijna onuitputtelijke grondstof. Om de belasting op onze kleigroeves zoveel mogelijk te reguleren, gebruiken we ook grondstoffen die vrijkomen bij de bouw en bij infrastructurele werken. Uit respect voor de natuur worden de kleiwinning locaties later gebruikt als natuur- of recreatiegebied, waardoor ze van nut blijven.

 

4. Baksteen blijft mooi

Kleiklinkers zijn een natuurlijk bestratingsmateriaal en dat zie je er ook aan. Ze krijgen hun kleur tijdens het bakproces en zijn door en door gekleurd. In de loop van de jaren neemt de intensiteit van de kleuren zelfs toe. Net zoals leer en natuursteen krijgen ook kleiklinkers door verwering een zogenaamde patinalaag. Dat versterkt de tekening van de stenen en geeft ze een doorleefd uiterlijk, waardoor de bestrating een mooi tijdloos karakter krijgt.

 

5. Ze zijn onderhoudsvriendelijk

Straten aangelegd met kleiklinkers zijn onderhoudsvriendelijk. Bij eventuele problemen onder het wegdek, is het eenvoudig om ze te verwijderen en later weer terug te leggen. Ook kunnen reparaties aan het straatwerk zelf op deze manier eenvoudig worden uitgevoerd.

 

6. Een evenwichtig lijnenspel

Kleiklinkers dienen machinaal verwerkt te worden. Met de afstandhouders die aan onze kleiklinkers zitten, gaat dat eenvoudig en snel. Door de gegarandeerde voegbreedte ontstaan prachtige, strakke lijnen in het straatwerk.

 

7. Het levert gewoon een prachtig resultaat op!

Wijken en buurten, straten en pleinen, parken en tuinen moeten er aantrekkelijk uitzien. Niet alleen leefbaar, maar ook herkenbaar en uitnodigend zijn. Met een eigen karakter en identiteit.

Voor stedenbouwkundige architecten en landschapsarchitecten is de ontwerpvrijheid met kleiklinkers zo goed als onbeperkt. De kleuren zijn harmonieus af te stemmen op die van de omgeving. De stenen kunnen alle vormen volgen, in verschillende verbanden worden gelegd (waardoor nog meer afwisseling ontstaat) en zijn goed te combineren met andere materialen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage