Zijn lage temperatuur energienetten interessant voor uw projecten?

Ingenium zet op de LATENT-studiedag, die op 26 april plaatsvind in het Genste stadhuis, collectieve verwarmingssystemen in de kijker. LATENT is een acroniem dat staat voor LAge Tem-peratuur EnergieNet evaluatieTool en wordt ondersteund door het Milieu- en Energie Innovatieplatform (MIP) van i-Cleantech Vlaanderen. De projectpartners die aan het LATENT-project hebben meegewerkt zijn Ingenium, Iftech, Hy-droscan en Markey.

De doorsnee Belg heeft niet alleen een baksteen, maar ook een gaswandketel in de maag. Collectieve systemen zijn nochtans efficiënter dan een individuele energievoorziening in elk gebouw. Bovendien zal ook de vraag naar koeling door de beter geïsoleerde bouwschil, de gevolgen van de klimaatopwarming en de groeiende verstedelijking steeds belangrijker worden. Energievoorzieningen op collectieve schaal met warmte- en koudelevering via lage temperatuur energienetten vormen een oplossing, die ook in uw project mogelijk zijn. Het zijn de centrale themas op de LATENT studiedag op 26 april (namiddag) in het Gentse stadhuis.

 

Juridische verbanden

Het LATENT-project onderzoekt de operationele en juridische randvoorwaarden om een collectief energienet op lage temperatuur (5 tot 30°C) te realiseren. Zo'n net zorgt niet alleen voor verwarming, maar indien nodig ook voor afkoeling van de gebouwen. Daarbij wordt zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van energie-uitwisseling tussen gebruikers, van natuurlijke energiebronnen in de omgeving zoals grond- of oppervlaktewater alsook van lage temperatuur restwarmte (industrie of riothermie). Omdat het energienet diverse gebouwen koppelt, is ook de keuze van de samenwerkingsverbanden en de juridische onderbouwing cruciaal.

 

Praktisch

Op 26 april geeft Ingenium tijdens een studienamiddag een voorstelling van de resultaten van het LATENT-project. Op de studiedag komen cases uit binnen- en buitenland aan bod, die de haalbaarheid van dergelijke energienetten aantonen.Tevens wordt op deze studiedag het warmteplan van Stad Gent gepresenteerd. De studienamiddag vindt plaats in het stadhuis van Gent van 12 tot 17 uur.

Op het programma: 

  • toelichting van de resultaten en de instrumen-ten van het LATENT-MIP-project
  • voorbeeld LATENT cases
  • warmteplan Stad Gent.

Via een speedconsulting krijgt u tevens de kans om met uw project langs te komen en de toepasbaarheid van lage temperatuur energienetten af te toetsen.

Meer info: www.latent.be.

Inschrijven is gratis en kan via info@ingenium.be

Deel dit artikel:
Onze partners