Zinco Urban Climate Roof: groendaksysteem met maximale verdampings- en verkoelingscapaciteit

Standaard extensieve groendaken  beschikken over  een aanzienlijk verdampingsvermogen.  In droge, warme periodes kan het verdampingspeil en dus het verkoelend vermogen echter tot nul dalen. Urban Climate Roof van Zinco biedt dankzij een zeer specifieke  plantengemeenschap met een zeer hoge verdampingscapaciteit  een oplossing. Zeker in droge periodes dankzij de irrigatie in de systeemopbouw zelf.

Urban Heat Island Effect 

Het betonneren van de natuur waarin de beplanting zorgt voor een verkoelend effect door verdamping, is niet enkel verantwoordelijk voor overstromingen bij hevige regenval maar zorgt ook voor een verhoging van de temperaturen door stralingswarmte in stedelijke centra. 

Deze lokale opwarming in verstedelijkt gebied  wordt het Urban Heat Island Effect genoemd. Studies tonen aan dat dit effect een negatieve invloed heeft op de levenskwaliteit en dat te drukkende en hoge temperaturen als zeer onaangenaam ervaren worden.

Verschillende types groendaken kunnen  echter een oplossing bieden op voorwaarde dat er voldoende water voor verdamping beschikbaar is. Het Zinco Urban Climate Roof komt tegemoet aan deze problematiek. Niet enkel worden overstromingen door wateroverlast vermeden met behulp van een vertraagde waterafvoer door de beplanting, het substraat en de drainage, ook wordt de omgevingstemperatuur verlaagt.

 

 Hoe een lokaal klimaat in steden verbeteren

 Een stadsboom kan tot 300 liter per dag verdampen. Dat is voldoende om de temperatuur van een luchtvolume van 100m x 100m x 100m te verlagen met 3 °C à 5 °C.  Nadeel is dat een boom pas na een  jarenlange groei  zijn volledige verdampingcapaciteit bereikt, in tegenstelling tot andere beplantingen die  een zeer korte ontwikkelingsperiode doormaken.

In tegenstelling tot stadsbomen kan de specifieke plantengemeenschap van Urban Climate Roof al na 1 jaar haar maximum verdampingscapaciteit bereiken.  Het verkoelend effect zal wel afhankelijk zijn van factoren zoals de hoogte van het gebouw, de ligging of de windrichting. Maar in het algemeen zal een verhoogde verdamping altijd  een verlaging van de omgevingstemperatuur tot gevolg hebben.

 

Systeemopbouw “Urban Climate Roof”

Urban Climate Roof is een speciaal ontwikkeld systeem voor een maximum aan verdamping. Zo draagt het bij aan een beter stedelijk klimaat vooral in warme, droge periodes.  De vertraging van de regenwaterafvoer ter voorkoming van overstromingen is een extra voordeel.

De druppelleidingen in het Aquatec AT 45 drainagepaneel worden gebruikt voor de irrigatie van het systeem De systeemopbouw is geschikt voor daken van 0° tot 5°.

 

Weinig onderhoud

De beplanting  voor  het  Urban Climate Roof werd speciaal ontwikkeld aan de Weihenstephan Universiteit als onderdeel van het DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) Research Project ‘Optimalisatie van de verdampingcapaciteit van planten en hun verkoelingseffect voor  extensieve groendaken door het gebruik van grijs water’.

Het Urban Climate Roof vereist weinig onderhoud en is vergelijkbaar met dit van een standaard extensief groendak. Aan het einde van de winter dient de verwelkte beplanting wel verwijderd te worden.

 

Irrigatiemogelijkheden

Leidingwater

Dit is een van de mogelijkheden maar vanuit een ecologisch standpunt af te raden.

Regenwatermanagement

Regenwater kan tijdelijk opgeslagen worden - eventueel onder het groendak zelf - om als irrigatie te gebruiken tijdens droge periodes. ZinCo ontwikkelde daarvoor een specifieke systeemopbouw voor groendaken : Stormwatermanagement. Deze eveneens nieuwe systeemopbouw kan in combinatie met het Urban climate Roof gebruikt worden.

Grijs water

Het grote voordeel van grijs water is dat het steeds voorradig is, zelfs gedurende de warme zomermaanden.  De combinatie van beplantingen die voor het Urban Climate Roof gebruikt wordt, is specifiek getest en samengesteld in functie van het vermogen om irrigatie met grijs water mogelijk te maken.

Grondwater

Afhankelijk van de geografische ligging is dit vaak beschikbaar en de meest voordelige toepassing voor irrigatie.  In Vlaanderen is deze oplossing minder geschikt.

Bron: Zinco

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage