Zo haalt u het beste uit uw monitorarm

Monitorarmen zijn hard op weg een must-have te worden voor elke werkplek, omdat ze mensen helpen gemakkelijk en ergonomisch te werken. Bij het kiezen van de juiste monitorarm, of het goed gebruiken van de arm die u al heeft, moet u rekening houden met een aantal factoren.

Verstelbaarheid

Het instellen van de hoogte en diepte van uw scherm op de juiste positie maakt een wereld van verschil voor uw houding, comfort en vermogen om werk gedaan te krijgen.

U moet uw monitorarm zo kunnen bewegen dat de bovenkant van uw scherm op ooghoogte is en het scherm op armlengte afstand. U moet uw nek of ogen niet hoeven aan te spannen om woorden of beelden op het scherm te zien.

In een omgeving met hot-desking of flexibel werken biedt een goede monitorarm een groot aantal bewegingsmogelijkheden en verschillende standen voor iedereen die waarschijnlijk aan dat bureau zit. Voor maximale manoeuvreerbaarheid moet u op zoek gaan naar een arm die 360° kan draaien.

Als u uw scherm moet draaien om informatie met collega's te delen, moet uw monitorarm 180° kunnen draaien en gemakkelijk van de ene naar de andere kant te bewegen zijn.

Normen

Zoek naar ergonomische normen zoals FIRA, die aantonen dat een product voldoet aan de ergonomische eisen van de Europese gezondheids- en veiligheidswetgeving: EN ISO 9241-5.

Sommige monitorarmen bewijzen de prestaties door middel van prijzen, zoals de Ergonomics Excellence Award van FIRA International. Deze onderscheiding erkent ergonomisch uitstekende producten die de efficiëntie, de productiviteit en het welzijn van de gebruiker waarschijnlijk zullen verbeteren.

Een andere standaard om te kennen is VESA. Dit is een standaard voor de bevestiging van computermonitoren en televisies. Om bevestigingsproblemen te voorkomen, moet u controleren of zowel uw monitorarm als monitor VESA-compatibel zijn.

Productiviteit

Multi-monitor armen helpen u productiever te werken door de inhoud van twee of meer schermen naast elkaar, of boven elkaar, weer te geven.

Dit betekent dat u niet tussen vensters op één scherm hoeft te schakelen om informatie te vinden, maar van het ene naar het andere scherm kunt gaan, zonder dat u uw flow verliest.

Dubbele schermen moeten naast elkaar worden geplaatst, zonder tussenruimte en op armlengte afstand. U moet uw stoel kunnen draaien, in plaats van te draaien, om tussen schermen te kijken.

De schermen moeten zo worden gekanteld dat de buitenranden in een lichte V-vorm naar u toe zijn gekeerd. Hierdoor hoeft u uw hoofd of nek minder te draaien als u van het ene naar het andere scherm kijkt.

Als u beide schermen evenveel gebruikt, ga dan in het midden tussen de twee schermen zitten. Gebruikt u het ene beeldscherm meer dan het andere, plaats dan het hoofdbeeldscherm recht voor u en het andere beeldscherm aan de zijkant, enigszins naar binnen gekanteld.

Opstellen

Monitorarmen kunnen aan uw bureau worden bevestigd met een klem of een bestaande doorvoer, of door een gat dat geboord moet worden.

Vrijstaande monitorarmen zijn een goede optie voor ruimten waar klem- of doorvoertulebevestiging niet mogelijk is.

Met muurbeugels kunt u uw monitor aan de muur bevestigen, zoals een tv aan de muur. Deze werken goed in tandheelkundige, medische en onderwijsomgevingen waar apparatuur vaak uit de weg moet worden gehouden.

Monitorarmen met VESA-platen met snelsluiting maken het opstellen nog eenvoudiger.

Ruimte maximaliseren

Als u weinig ruimte hebt op uw bureau, kunt u waardevolle ruimte vrijmaken met een arm die aan de achterkant van uw bureau wordt bevestigd.

Als u twee monitoren wilt gebruiken maar weinig ruimte hebt, of een klein bureau, kunt u met een dubbele stapelarm het ene scherm boven het andere plaatsen.

Bron: Fellowes
Deel dit artikel:

Contacteer Fellowes

Onze partners