Zoneregeling vloerverwarming: zo werkt het

Loxone Stelventiel Tree of Air
Loxone Touch
Loxone Miniserver

Wil je overal de perfecte temperatuur in huis tegen een zo laag mogelijke kost? Dan is vloerverwarming met zoneregeling een ideale oplossing. Ontdek hier hoe het werkt.

Waarom een zoneregeling?

In de meeste gebouwen wordt de vloerverwarming per verdieping bediend. Men heeft één thermostaat voor het gelijkvloers en een tweede voor de bovenverdieping. Dit zorgt voor allerlei problemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de woonkamer al de juiste temperatuur bereikt heeft, terwijl de bureauruimte ernaast nog te koud is. 

Met een zoneregeling regel je de vloerverwarming per ruimte. Je kan hierbij voor elke ruimte een individuele temperatuur kiezen, wat zorgt voor veel meer flexibiliteit. Het zorgt daarenboven ook voor een besparing op je verwarmingskosten, aangezien er geen kamers zijn die onnodig verwarmd worden.

Wat heb je nodig voor vloerverwarming met zoneregeling?

Voor een intelligente zoneregeling van je vloerverwarming heb je drie componenten nodig. Onderstaande Loxone producten zijn hiervoor uitermate geschikt:

1) Loxone Stelventiel Tree of Air

De Loxone Stelventielen worden op de vloerverwarmingscollectoren geïnstalleerd. Hier kunnen ze de toevoer naar elk circuit van de vloerverwarming regelen.

Goed om te weten: Loxone Config herkent deze Stelventielen automatisch en zal ze binnen enkele minuten volledig configureren. Dat maakt de configuratie nog eenvoudiger.

2) Loxone Touch

Bij een vloerverwarming met zoneregeling is het natuurlijk belangrijk om per zone een accurate temperatuurmeting te hebben. Uitermate geschikt hiervoor is de Loxone Touch drukknop, die is uitgerust met een temperatuursensor. Als alternatief kan je een Ruimteklimaat Sensor Air plaatsen.

3) Loxone Miniserver

De Loxone Miniserver (of Miniserver Go) vormt het hart van je installatie. Dit toestel vertaalt de input van de temperatuursensoren naar de juiste acties voor de Loxone Stelventielen. Hij zorgt automatisch voor een intelligente zoneregeling voor je vloerverwarming. Zo geniet je van de perfecte temperatuur de hele dag door. En misschien nog belangrijker: je verwarmingskosten dalen, volledig automatisch.

Ook geschikt voor radiatoren

Interessant om weten is dat deze zoneregeling ook bruikbaar is in combinatie met radiatoren. In dit geval doen de Stelventielen dienst als slimme thermostaatknop op elke radiator. Dankzij het Stelventiel Air is zelfs een draadloze bediening mogelijk.

 

Bron: Loxone
Deel dit artikel:
Onze partners