Zonwering zorgt voor comfort in voetbalstadion SV Zulte Waregem

RENSON, producent van ventilatie, zonwering en terrasoverkappingen, leverde het zonweringsysteem voor Tribune 4 van het Regenboogstadion van Essevee. De nieuwe tribune past in het totaalconcept om van het stadion in verschillende fases een voetbaltempel te maken.

Lichtinval en warmte

Tribune 4 levert een nieuwe dimensie van voetbalbeleving voor de supporters, maar zorgt ook voor perspectieven op commercieel vlak. De duurzame betonstructuur en het stalen dak worden ter hoogte van de commerciële ruimtes vervolledigd met een vliesgevel. Grote glaspartijen zijn kenmerkend voor onze hedendaagse architectuur, ook voor voetbalstadia. Die glaspartijen zorgen immers voor voldoende lichtinval, wat resulteert in heldere ruimtes. Bovendien vermindert de zon tijdens de wintermaanden en de tussenseizoenen het energieverbruik. Zo wordt een aangename warmte gecreëerd, waardoor de behoefte aan verwarmingselementen beperkt kan worden. Door de lange warmere periodes, ten gevolge van de opwarming van ons klimaat, is het vandaag vaak duurder geworden om een gebouw te koelen dan om het te verwarmen.

De zon beheersen

Om oververhitting, maar ook reflecties in beeldschermen en verkleuring van het interieur te vermijden, komt het erop aan het natuurlijke licht en de zonnewarmte te beheersen. Een buitenzonwering biedt daar een geschikte oplossing. De hoeveelheid binnenvallende zonnestralen wordt beperkt en zo wordt de opwarming van het interieur vertraagd. Naast deze invloed op het thermische comfort in het gebouw, levert de zonwering tegelijk een belangrijke bijdrage aan de reductie van de energiefactuur. De warmte die door het zonweringsysteem geweerd wordt, hoeft nadien niet gekoeld te worden. Studies geven aan dat een zonwering, als die correct geplaatst is, het jaarlijkse energieverbruik in een gebouw met tien procent kan doen zakken. Naast deze functionele aspecten heeft een zonweringsysteem een belangrijke esthetische impact op de architectuur van een gebouw.

657 aluminium lamellen

Om de temperatuur in de commerciële ruimtes van Tribune 4 onder controle te houden, kreeg RENSON de opdracht om een geschikte zonwering uit te werken: “In samenspraak met de architect en de bouwheer kozen wij voor een zonweringsysteem dat bestaat uit aluminium lamellen type Icarus Aero 400, zegt communicatieverantwoordelijke Johan Debaere. “Wij leverden in totaal 657 lamellen: 422 lamellen met een lengte van 4365 mm voor de eerste en tweede verdieping en 235 lamellen met een lengte van 3905 mm voor de bovenste verdieping. Deze witte vleugellamellen staan verticaal voor de glasgevel in een vaste uitvoering. De oriëntatie en de stap van de lamellen varieert naargelang de positie in de bocht van de tribune. In totaal zeventig verschillende types kopschotten werden gebruikt om deze oplossing op maat te realiseren. Dit project omvat ook vier dubbele deuren met lamellen voor de vlotte toegang van de brandweer in het stadion.

Bron: RENSON
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners