Zwembad Ans: Schréder-ledoplossing vermindert energieverbruik met 67%

Nadat Ans eerst had overwogen om zijn 40 jaar oude zwembad te renoveren, koos de gemeente uiteindelijk voor de bouw van een volledig nieuw complex langs de E40, een van de drukste verkeersassen van Europa. De Franse architect Jean-Michel Ruols tekende de plannen in samenwerking met Delphine Bodin, de architecte die werkt voor de gemeentediensten van Ans. Een bijzondere rol in dit project is weggelegd voor Led controlled by nature, een verlichtingsoplossing van Schréder

Zwembad van Ans 

Het nieuwe zwembad bestaat uit een administratief gebouw, een onthaalruimte, kleedkamers, technische ruimtes en twee baden van respectievelijk 25x15 en 15x15 meter. Het heeft een hoofdzakelijk pedagogische focus, met bezoekers die overdag vooral uit schoolkinderen bestaan. ‘s Avonds wordt de infrastructuur ook gebruikt door verschillende watersportclubs. 

Het pand is van de hand van de Franse architect Jean-Michel Ruols, in samenwerking met Delphine Bodin, de architecte die werkt voor de gemeentediensten van Ans. De overwegingen op het vlak van functionaliteit, esthetiek en gebruikskosten bepaalden de vormgeving. Daarnaast waren het welzijn van de gebruikers en de duurzaamheid van de installaties doorslaggevend voor de technische keuzes, zoals de baden in roestvrij staal. Voor het onderhoud en de waterdichtheid op lange termijn is de afwezigheid van voegen een grote troef. Op sanitair vlak biedt roestvrij staal bacteriologische voordelen, waardoor minder chloorproducten moeten worden toegevoegd aan het water.

Ook het gebouw zelf is ontworpen om de kosten op lange termijn te beperken. Vooral aan de energieprestaties is veel aandacht besteed. De keuze voor ledverlichting past in de logica om de werkingskosten te verminderen en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.


De oplossing van Schréder LED controlled by nature

Dankzij een grote, volledig zuidwaarts georiënteerde glazen wand baadt het gebouw automatisch in zacht, natuurlijk daglicht. Door het gematigde klimaat in België en de ruime openingsuren (9 tot 19 u. of tot 22 u. van dinsdag tot zaterdag) van het zwembad is echter ook heel wat kunstlicht nodig om steeds een gemiddelde verlichting te garanderen van 600 lux over de bruikbare oppervlakte van 1200 vierkante meter. 

Schréder stelde daarom de oplossing LED controlled by nature voor, met 36 verlichtingstoestellen OMNIstar (144 leds), vier lichtsensoren en een controlesysteem dat op basis van de binnenkomende informatie DALI-opdrachten uitstuurt om de intensiteit van de verlichting automatisch aan te passen aan het natuurlijk omgevingslicht. Schréders verlichtingsoplossing werd discreet geïntegreerd in de architectuur en levert een energiebesparing van 67% op in vergelijking met een klassieke installatie. Alleen al op energievlak en zonder rekening te houden met de lagere onderhoudsbehoefte is dankzij de oplossing van Schréder de volledige investering terugverdiend in minder dan vier jaar.

 

Conclusie

 

Na enkele maanden gebruik is AnSports, de instantie die het zwembad beheert, honderd procent tevreden. Hoewel het verlichtingssysteem over een manuele stand beschikt, functioneert het continu in autonome modus omdat het perfect voldoet aan de doelstelling om op elk moment het vereiste niveau van verlichting en uniformiteit te bieden. Nooit te veel licht, maar ook nooit te weinig: het zwembad van Ans biedt de gebruikers een veilige én comfortabele omgeving waarbij enkel de hoogstnodige energie wordt verbruikt. De zachte en geleidelijke aanpassingen van de lichtintensiteit zijn niet waarneembaar. Ze hebben geen enkele impact op de activiteit van de medewerkers en de zwemmers, die volop kunnen genieten van hun vrije tijd in ideale omstandigheden.

Deel dit artikel:

Onze partners