Zwevend ziekenhuis voor Knokke

Binnen enkele jaren zal Knokke-Heist over een van de modernste en grootste ziekenhuizen van het land beschikken. De tijdelijke vereniging AAPROG, Boeckx & partners en BURO II won de ambitieuze wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist.
Binnen enkele jaren zal Knokke-Heist over een van de modernste en grootste ziekenhuizen van het land beschikken. De tijdelijke vereniging AAPROG, Boeckx & partners en BURO II won de ambitieuze wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Het terrein waarop het ziekenhuis komt is twintig hectare groot. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, een zorghotel, een polikliniek, auditoria, een publieke evenementenruimte en een helihaven. Het nieuwe ziekenhuis zal volgens de ontwerpers zowel origineel, functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en zal het landelijk karakter van de omgeving optimaal bewaren.


 

Het nieuwe ziekenhuis zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de technische ruimtes door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos met als gevolg een uitnodigende en inspirerende omgeving. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van “levende architectuur”: duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen.

    

De aanpak via een multidisciplinair ontwerpteam betekent volgens de betrokken architectenbureaus het doorbreken van de traditionele aanpak in architectuur en schept een precedent qua open overleg in alle stadia: van ontwerp, planning, bouw tot ingebruikname en toekomstige evolutie. Het ontwerpteam doorbrak de traditie van ziekenhuizen als functionele dozen met steriele ruimtes en richtte zich op een harmonie van medische functies, persoonlijke geruststelling en sociale interacties.

 

Behalve BURO II, Boeckx & Partners en AAPROG maken ook Ingenium (technieken), Greisch(stabiliteit), S.C.E.S (stabiliteit), Daidalos (bouwfysica), EVR-architecten (duurzaam bouwen), Paul Deroose (landschapsarchitectuur),Van Santen & Associés (geveltechnologie) en Marleen Wynants (Interdisciplinaire coördinatie) deel uit van het ontwerpteam.

    

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners