Oud AC Hasselt: de sloop van erfgoed voor een cultuurhuis?

‘De beperkingen van het gebouw dicteren de herbestemmingskansen’. Architect Luc Vanmuysen ziet veel opportuniteiten voor de toekomst van het oud administratief centrum in Hasselt. In de jaren 60 ontwierp Louis Ghijsebrechts een van de stadsgezichten van Hasselt. Vandaag staat het gebouw er verkommerd bij en ligt de sloophamer op de loer. Om dat te voorkomen trekken we in aflevering één van onze podcastreeks samen met zijn kleinzoon en architect Jakob Ghijsebrechts naar het AC. Kan hij het gebouw van zijn grootvader redden?

Een carrière als striptekenaar ging aan hem voorbij. Maar als architect en kunstenaar zette Louis Ghijsebrechts zich in vette letters op de kaart. Het toonbeeld daarvan staat op het Groenplein in de Limburgse hoofdstad. Het oud administratief centrum is een veelbesproken stadsgezicht, maar hoe dan ook een modernistisch pronkstuk waar je Ghijsebrechts schildersoog tot in elk detail terugvindt.    

 

Op de barricades

In 2021 kwam het gebouw leeg te staan. Een tijdelijke invulling van cultuurhuis De Serre gaf een voorbode van hoe architectuurminnend Vlaanderen het gebouw graag ziet ingevuld worden. Intussen staat het gebouw leeg en dreigt de sloophamer.

Maar Jakob Ghijsebrechts springt op de barricades. En hij is niet alleen. Uit verschillende hoeken trekken gepassioneerde mensen aan de alarmbel. Architect Elvira Vanmuysen springt met de oprichting van Scale Collective in de bres voor het behoud van ons modernistisch erfgoed. Samen met haar vader, architect Luc Vanmuysen, bespreken we de toekomstmogelijkheden van het oud administratief centrum. Zal het gesloopt of herbestemd worden?

DEEL DEZE PODCAST:
Onze partners